En helt ny typ av spion

Spioner brukar drivas av ideologiska motiv eller av pengar.

Jack Teixeria verkar representera en helt ny kategori; de som vill imponera på sina kompisar.

Men den verkligt stora frågan är hur en ung, nyanställd på låg nivå överhuvudtaget kan ha tillgång till topphemliga uppgifter.

Det verkar som USA ingenting lärt av tidigare spionskandaler som när visselblåsaren Edward Snowden lyckades få med sig enorma mängder material om USA:s omfattande avlyssning av både den egna befolkningen och runtom i världen.

Eller Chelsea Manning, en soldat som arbetade som underrättelseanalytiker under Irakkriget, som släppte 750 000 hemliga eller känsliga dokument till Wikileaks för att hon var upprörd över hur USA förde kriget.

Även om syftet i båda dessa fall kan tyckas lovvärt så var det både pinsamt och skadligt för den amerikanska staten att uppgifterna kom ut. Därför lovade både Pentagon och underrättelsetjänsterna efter dessa skandaler att de skulle begränsa tillgången till hemlig och känslig information.

Något man uppenbarligen inte lyckats särskilt bra med när en 21-årig soldat som bara varit anställd inom militären i drygt tre år och på en tämligen underordnad position inte bara kan komma åt topphemliga dokument utan dessutom skriva av dem eller ta med sig kopior av dokumenten från sin flygbas i Massachusetts.

Frågan är om inte hemligstämpeln helt förlorat sin mening när tiotusentals försvarsanställda, kanske betydligt fler än så, har tillgång till sådana dokument.

Det säger sig själv att när dokument är så vitt spridda riskerar informationen förr eller senare att läcka ut.

Den amerikanska militären verkar ha en väldigt naiv syn på riskerna.

FBI hade letat efter Jack Teixeira i dagar innan de slog till på tisdagen och grep honom.

Skriver på avtal

Patrick Ryder, talesman för försvarshögkvarteret Pentagon betonar att alla som börjar arbeta inom militären skriver på ett avtal där de förbinder sig att inte avslöja några hemligheter.

Som om det skulle räcka för att skydda sig.

Ansvariga militärer som New York Times talat med försvarar att säkerhetsprivilegier ges även till unga nyanställda. Är man tillräckligt gammal för att dö för sitt land är man tillräckligt gammal för att anförtros hemligheter, resonerar de.

Med den inställningen är det ett under att inte fler hemligheter läcker ut från Pentagon.

Det kanske mest oroande för USA är att Jack Teixeira representerar en ovanlig typ av spion som riskerar att bli betydligt vanligare i en tid då digitaliseringen gör det enkelt att snabbt sprida stora mängder information.

Edward Snowden och Chelsea Manning drevs båda av ideologiska motiv. De tyckte att det amerikanska folket hade rätt att veta vad som pågick. Att de ansvariga sa en sak utåt medan USA i själva verket agerade på ett helt annat sätt.

De två svenskiranska bröderna Kia, som nyligen dömdes i Sverige för spioneri för Rysslands räkning, verkar främst ha drivits av ekonomiska motiv.

Teixeira hade tillgång till försvarsdepartementets interna datanätverk.

Imponera på vänner

Jack Teixeira ser inte ut att passa in i någon av dessa kategorier. Under pandemin gick han med i en sluten chattgrupp på plattformen Discord, populär bland gamers. Han ville uppenbarligen höja sin status i gruppen genom att visa att han hade tillgång till hemlig information. Han verkar också ha velat ”undervisa” sina kompisar om vad som pågick i världen.

Den typen av ”spion” är extra svår att komma åt eftersom hen inte har någon kontakt med främmande makt och inte heller får några misstänkta inbetalningar till sitt bankkonto.

Vi vet fortfarande inte om Teixeira kan ha haft andra motiv men än så länge ser det ut som att han helt enkelt ville imponera på sina vänner.

Det märkliga faktum att många av dokumenten som han lade ut på spelsajten låg där i månader innan de fick en större spridning indikerar att 21-åringen egentligen inte hade som syfte att skada USA. Bara att visa sig på styva linan.

Man kan göra olika värderingar av hur stora skada USA lidit av att dokumenten blivit offentliga. Väldigt lite, om ens något, av innehållet har varit av explosiv karaktär. 

Däremot avslöjar dokumenten exempelvis i vilken osannolikt hög grad som USA lyckats infiltrera de ryska underrättelsetjänsterna. Man kan till och med i förväg varna Ukraina för konkreta ryska attacker.

Pentagons talesperson, Patrick S. Ryder, höll en pressträff om läckan under torsdagen.

Källor kan dödas

De visar också att USA spionerar även på sina vänner. Något som i det akuta skedet leder till upprörda känslor innan alla drar sig till minnes att detta skett många gånger tidigare och att alla gör samma sak. Alla vill veta så mycket som möjligt om alla andra, vänner som fiender.

Men på en punkt går det inte att komma undan skadan. Andra länders underrättelsetjänsters förtroende för USA minskar. Hur ska de våga dela med sig av underrättelseinformation om USA handskas så vårdslöst med den?

Dokumenten kan också hjälpa Ryssland eller andra att avslöja amerikanska underrättelsekällor och metoder. Det kan i värsta fall leda till att källor fängslas eller dödas.

Även om Jack Teixeira bara ville imponera kan han ha gjort stor skada för USA.