40 medlemmar lämnar S i Botkyrka i nytt massavhopp

Ett 40-tal medlemmar i Socialdemokraterna i Botkyrka begär i dag utträde ur partiet.

Birgitta Mörk, som gick med 1968, inspirerad av Olof Palme, säger att beslutet är smärtsamt.

– Jag har nått en punkt då det inte längre är möjligt att vara kvar.

Hon är inte vem som helst.

Birgitta Mörk var i 16 år ordförande i kommunfullmäktige i Botkyrka, hon är en lokal profil, har ett brett kontaktnät.

– Brevet till partiledningen går iväg i dag. Vi har ringt och mejlat varandra och kommit överens. Det här går inte längre.

Hon tar emot hemma i tegelvillan hon och hennes man har bott i sedan slutet av 90-talet. Hon är 82 år, men gör ett vitalt, närmast ungdomligt, intryck.

Härom dagen meddelade nio ledamöter i kommunfullmäktige, sex ordinarie och tre ersättare, att de lämnar partiet och sitter kvar som vildar.

– Det var deras avhopp som banade väg. Nu förlorade vi det gäng vi hade förtroende för.

Med de runt 40 lokala gräsrötter som nu lämnar har Socialdemokraterna i Botkyrka tappat en tiondel av sina medlemmar på några dagar. 

Rubriker om stökigheter inom Sverigedemokraterna ser vi då och då, men ett massavhopp av det här slaget från ett av de traditionella partierna tillhör inte vanligheterna.

Birgitta Mörk.

Det som pågår i Botkyrka är i själva verket unikt.

Birgitta Mörk var 28 år då hon gick med i Socialdemokraterna. Palme var partiets unge stjärna, på väg att ta över efter Tage Erlander, gammalt vädrades ut, han var djärv, intressant.

– Palme entusiasmerade mig.

Hon är född och uppvuxen i Botkyrka, söder om Stockholm, här blev hon kvar, här har hon gift och skiljt sig och gift om sig och fått barn och barnbarn och barnbarnsbarn, här har hon arbetat.

Birgitta Mörk år 1996 när hon var kommunfullmäktiges ordförande i Botkyrka. Hon har varit medlem i partiet sedan 1968, men väljer alltså nu att hoppa av.

Ur brevet som under eftermiddagen går iväg till partiledningen:

”Vi som nu lämnar har under decennier varit en del av partiet. Vi har uppburit otaliga kommunalpolitiska uppdrag och stolt uppburit den röda rosen. Men sedan en tid känner vi inte längre igen oss i det vårt parti blivit.”

De som nu hoppar av skriver att ”det som slitit isär vår arbetarkommun” var stängningen av ABF:s fritidsgårdar och kommunens beslut att frysa studieförbundets mångmiljonstöd.

Mycket har skrivits om detta, om den externa granskning som visade att gängkriminella vistades i lokalerna, om vapen och skottsäkra västar, om de politiska följderna.

Birgitta Mörk var på medlemsmötet i vintras där Ebba Östlin, den ledande socialdemokraten i Botkyrka, med knapp marginal röstades bort.

Enligt anhängare straffades Östlin för stängningen av fritidsgårdarna, enligt motståndare störtades hon på grund av samarbetssvårigheter.

– Det var en obehaglig stämning.

Emanuel Ksiazkiewicz tog över som S-ledare i Botkyrka, Östlins bundsförvanter rensades ut.

I förra veckan slängdes Centerpartiet, vars gruppledare var den politiker som fattade det formella beslutet att stänga fritidsgårdarna, ut ur koalitionen som styr Botkyrka.

Ur dagens brev:

”Den utveckling som sedan följt har inneburit utrensningar av dem som stått upp för beslutet, försök att manipulera reglementen, påtaglig vänskapskorruption och att man nu utan intern förankring avbryter samarbetet med centerpartiet.”

”I allt detta har också de socialdemokratiska grundprinciperna gått förlorade, och ett ohederligt sätt att leda tagit form. Det kan vi inte acceptera.”

Birgitta Mörk har varit på samma middagar som Palme, men aldrig pratat med honom öga mot öga. Nyheten om att han blivit mördad hörde hon på radio nästa morgon.

– Jag kan fortfarande knappt prata om det.

Birgitta Mörk  säger att hon delar en sorg och smärta med de andra avhopparna.

Hon lämnar en rörelse och ett sammanhang hon har tillhört i nästan hela sitt vuxna liv.

– Det är en sorg. Det är smärtsamt. Men jag kommer alltid att vara socialdemokrat.

En sorg och en smärta hon delar med de andra avhopparna.

”Det här är inget enkelt beslut. Men vi är sanna socialdemokrater som kommer stå upp för det som är rätt. Med det är det viktigt att förstå att vi inte lämnar Socialdemokraterna i Botkyrka, utan Socialdemokraterna i Botkyrka har lämnat socialdemokratin”.

Häromdagen hävdade Emanuel Ksiazkiewicz, kommunstyrelsens ordförande, att det är ett litet antal bråkstakar som är missnöjda.

En verklighetsbeskrivning som inte tycks stämma.