Varningsignal till alla andra partier

Jimmie Åkesson (SD).

Över 14 procent skulle rösta på SD om det vore val i dag.

Men bara drygt tio procent sympatiserar med dem.

Skillnaden är en varningssignal till övriga partier. De måste ta flyktingar och integration på större allvar.

I fredags publicerade Statistiska centralbyrån, SCB, sin stora väljarbarometer. Av den framgick att 14,4 procent skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag.

Nu presenterades andra delen av samma undersökning. Där har intervjupersonerna svarat på följande fråga: Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra? Och: Men vilket parti har du störst sympati för?

Stödet sjunker

I den sjunker stödet kraftigt, med hela fyra procentenheter, för Sverigedemokraterna. Bara 10,4 procent anger att de sympatiserar med SD.

Det finns bara en rimlig förklaring. Och den är att väljarna anser att de andra partierna inte uppmärksammar flyktingar och integration som de bör.

Omkring fyra procent av väljarna skulle alltså rösta på ett annat parti än SD under förutsättning att de hade svar på frågor som gäller den stora flyktinginvandringen och den stundtals bristande integrationen av nyanlända svenskar.

Inte problemorienterade

Det är ett varningstecken som heter duga för de andra riksdagspartierna. De måste prata om de här frågorna.

Förre statsministern och S-ledaren Göran Persson sade i samtal på S-kongressen förra helgen att han alltid pratat integration när han är ute och talar. Men han gör det med positiva förtecken, inte problemorienterade.

Han berättar om den stora betydelse som invandringen har haft för det svenska välståendet. Hur det skulle se ut i vården utan invandrare. Hur det skulle se ut på stan. Stångkorv och pyttipanna för nästan hela slanten.

Större bland män

SD-sympatierna är betydligt högre bland män än bland kvinnor, 14,4 respektive 6,5 procent. Men stödet är inte längre högst bland de arga unga männen som Fredrik Reinfeldt (M) brukade säga. Utan bland de äldre männen.

I åldersgruppen mellan 65 och 74 år uppger 16,7 procent av männen, och 11,6 procent av kvinnorna, att de sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det är den högsta siffran för båda könen.

De nyligen pensionerade är alltså de som känner sig mest hotade av de nya svenskarna vilket är ganska märkligt.

Den typiske SD-sympatisören är alltså en person som nyligen lämnat medelåldern bakom sig, bor i södra Sverige, är född här, har ganska låga inkomster och kort utbildning. Det vill säga en person som har ganska svårt att göra sig gällande i dagens samhälle.