M går starkt framåt - FP får rekordlågt stöd

Uppdaterad 2015-06-08 | Publicerad 2015-06-03

Moderaterna går starkt framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning.

Samtidigt får Folkpartiet det sämsta resultatet sedan 2001 och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren.

Både S och MP backar - men tillsammans med V är de större än Alliansen.

Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning genomförs två gånger varje år och publiceras i maj och september.

Så här ser mätningen för maj ut:

Socialdemokraterna: 30 (-1,0), Vänsterpartiet: 6,2 (+0,5) Miljöpartiet: 6,6 (-0,3), Kristdemokraterna: 3,7 (-0,9) Centerpartiet: 6,4 (+0,3), Folkpartiet: 4,9 (-0,5)  Moderaterna: 25,6 (+2,3) Sverigedemokraterna: 14,4 (+1,5)  Övriga: 2,3 (-1,8).

Ställningen mellan blocken är 40,7 till Alliansen och 42,8 för S+MP+V.

M: Glädjande

Moderaterna går starkt framåt i mätningen jämfört med riksdagsvalet i höstas. Enligt SCB har partiet lockat väljare från Socialdemokraterna och Folkpartiet. Samtidigt har partiet förlorat väljare till Sverigedemokraterna.

Partisekreterare Tomas Tobé är nöjd.

– Det är glädjande att vi ökar mest av alla partier jämfört med valresultatet, säger han.

– Det handlar om att allt fler väljare ser att Stefan Löfven sviker vallöften samtidigt som Moderaterna omprövar vår politik. Jag tror det är huvudförklaringen till de här förändringarna.

Samtidigt får Folkpartiet sitt sämsta resultat sedan mätningen 2001.

– Folkpartiet gjorde ett mycket dåligt valresultat. Nu har vi påbörjat ett genomgripande förändringsarbete. Vi vill förändra Sverige i mer liberal riktning och stärka förtroendet bland väljarna, säger partisekreterare Maria Arnholm (FP)

Kristdemokraterna hamnar i mätningen under riksdagsspärren.

S: Stabil siffra för regeringen

Sverigedemokraterna är det parti som ökar näst mest - enligt SCB lockar partiet väljare från gruppen "vet ej", Moderaterna och Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna backar och förlorar enligt SCB väljare till gruppen "vet ej", till Moderaterna och till Sverigedemokraterna. MP backar och tappar väljare till gruppen "vet ej" och till Socialdemokraterna.

– Det  är en stabil siffra för regeringen, för vilken regering som helst faktiskt ett halvår efter valdagen. Den blir ännu stabilare med tanke på att vi har ett extremt komplicerat parlamentariskt läge. Faktiskt mer komplicerat än någon annan regering tidigare i modern tid, säger Carin Jämtin, partisekreterare (S).

Hon fortsätter:

– Trots det komplicerade parlamentariska läget har Stefan Löfven fått en bättre start än vad Fredrik Reinfeldt fick efter förra valet, eftersom i det läget var de rödgröna större än Alliansen i maj 2011.

"Dags för mer offensiv politik"

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker det är tråkigt att S backar - men säger att partiet har en god chans inför valet 2018 om man ställer om till en mer offensiv politik.

– Jag tror att S måste ta på stort allvar att ta tillbaka väljare och jag tror att när politiken börjar gälla och man satsar mer på att öka investeringar, bostadsbyggande och att folk får det bättre i Sverige tror jag de kommer börja växa i opinionen.

SD: Pekar åt rätt håll

Sverigedemokraterna går framåt i mätningen, vilket glädjer partisekreteraren Richard Jomshof.

– Det är positivt att vi går framåt, men det är den långsiktiga trenden som räknas. Även den pekar ju åt rätt håll för oss, så en sådan här mätning förstärker den bilden. Inte minst är det positivt internt, säger han.

V: Vi kommer öka ännu mer

Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare, kommenterar mätningen så här:

– Det är bra att vi ökar men jag tror att vi kommer att öka ännu mer framöver. Jag tror det beror på att folk ser att vi har åstadkommit någonting i förhandlingarna med regeringen, som vinsterna i välfärden, gratis glasögon och mediciner till barn. Sådana saker tror jag spelar stor roll.

C: Bästa siffran på åtta år

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger:

– Det är den fjärde uppgången i rad för oss i SCB och den bästa siffran på åtta år. Vi har märkt en väldigt positiv respons när vi har diskuterat inte minst hur jobben skapas. När vi lyfter fram att fyra av fem jobb skapas i småföretag och att det är det man måste satsa på. Det har varit en bra diskussion.

– Sedan har Annie Lööf ett väldigt starkt förtroende. Det märker vi bland många vi möter.

– Det är också glädjande att Alliansen ökar jämfört med de rödgröna i den här mätningen.

MP: Det bådar gott

Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet:

– Trots en stormig första tid i regeringen är S och MP större än de kvarvarande borgerliga partierna i den här mätningen. Det bådar gott inför de kommande åren då regeringens politik med tydliga gröna investeringar för bättre miljö och en bättre skola för våra barn i stället för skattesänkningar får genomslag.

KD: Vi måste lyfta

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson framhåller att partiet måste jobba hårt framöver.

– Vi har en resa att göra för att lyfta våra siffror. Vi fortsätter att förbättra vår politik så att den svarar mot de utmaningar Sverige står inför, säger hon.