Vem vågar lita på Erdogans ord?

USA vågar inte lita på Erdogans ord.

Därför vill kongressen att Turkiet godkänner Sveriges Nato-ansökan innan man är beredd att säga ja till att sälja F-16 plan till Turkiet.

För Sverige hotar det att bli en moment 22 situation som ytterligare försenar ett Nato-medlemskap.

Följ ämnen
Nato

Hamnade på Folk och försvars seminarium med rubriken ”Sveriges integration i Nato”. Där diskuterades i detalj hur Sverige ska samverka med övriga Nato-länder, särskilt de nordiska. Mycket sades om hur Sverige kommer att bidra till att stärka Natos försvar av Östersjön och Nordkalotten.

Det skämtades lättsamt om Erdogans försök att använda Sverige som en bricka för att få fördelar för Turkiet men alla närvarande verkade utgå från att det bara är en tidsfråga innan Ankara godkänt den svenska ansökan och den integration man talade om kunde bli verklighet.

Deltagarna litar uppenbarligen på Erdogans ord om än med viss uppgivenhet.

Turkiets parlament börjar sammanträda på söndag den 1 oktober. På Nato-toppmötet i Vilnius i juli lovade Erdogan att Sveriges ansökan skulle godkännas ”så fort som möjligt”.

Nu ser det ut som nya hinder är på väg att resas.

På mållinjen har Erdogan plötsligt börjat prata klarspråk. Han vill att USA säger ja till försäljning av stridsflygplanet F-16 innan Turkiet godkänner Sveriges ansökan.

Borta är alla invändningar mot koranbränningar eller att inga PKK-terrorister utvisats från Sverige. Allt var bara dimridåer för det Erdogan egentligen vill ha. Amerikanskt stridsflyg.

President Biden har försäkrat Erdogan att han ska få köpa F-16 bara han godkänner Sverige. Men Erdogan vågar uppenbarligen inte lita på USA:s ord. Han vill ha ett ja till vapenaffären innan han låter parlamentet ratificera Sveriges ansökan.

Erdogan är rädd att han ska bli lurad.

Det är nämligen kongressen som måste säga ja och där finns det några ledamöter som är tveksamma eller rentav fientliga till Turkiet. 

President Joe Biden och President Recep Tayyip Erdogan under Natomötet i Vilnius 2023

Erdogans vändningar

Chansen att affären går i hamn har ökat i och med att den mest motvillige, den demokratiske senatorn Bob Menendez, anklagas för korruption och åtminstone tillfälligt stängts av från ordförandeposten i senatens utrikesutskott. Men några garantier finns inte.

Kongressledamöterna är dessutom oroliga för att Erdogan om de godkänner vapenaffären ska resa nya krav i sista stund för att godkänna Sveriges ansökan.

USA fruktar att bli lurade av Erdogan. Den gemensamma misstron är total trots att båda länderna ingår i samma militärallians.

Förhoppningsvis går den här knuten att lösa men det är högst oklart hur det ska gå till.

Erdogan har ju inte precis gjort sig känd som en man som står vid sitt ord.

Sverige har låtit sig luras gång på gång. Regeringen trodde att bara de uppfyllde sin del av avtalet med Turkiet så skulle Erdogans invändningar gå upp i rök. Sedan trodde alla att bara Erdogan blivit omvald så skulle det bli grönt ljus. I stället kom nya krav om att Sverige måste stödja ett turkiskt EU-medlemskap.

Vid toppmötet i Vilnius skakade Ulf Kristersson hand med Erdogan efter ännu ett löfte om ett snart turkiskt godkännande. 

President Recep Tayyip Erdogan tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och statsminister Ulf Kristersson i Vilnius 2023.

Börjar tröttna

I stället fortsätter Erdogan att obstruera genom att komma med ständigt nya krav och därmed försvaga hela Nato.

Nu börjar även USA tröttna. Washington Post ägnar i dag sin huvudledare åt att kritisera Erdogan för hur han behandlar Sverige och räknar upp allt Sverige gjort för att gå den turkiske presidenten till mötes.

–Den turkiske ledaren gör klokt i att omvärdera var hans intressen ligger, skriver tidningen. Hos hans allierade i Nato eller hos krigshetsarna i Kreml.

En känga mot Erdogan för det dubbelspel han bedriver där han som medlem av den västliga försvarsalliansen ändå fortsätter vara kompis med dess värsta fiende Vladimir Putin. Erdogan vägrar införa några sanktioner mot Ryssland.

Samtidigt ger han, direkt eller indirekt, skydd åt gängkriminella som ligger bakom den senaste våldsvågen i Sverige och på andra håll.

Skälet till att USA tvekar att sälja stridsflyg till Turkiet är att Erdogan med åren förvandlats till en alltmer auktoritär ledare som monterat ner sitt eget lands demokrati bit för bit.

Medan tvekampen mellan USA och Turkiet utspelas kan Sverige bara stå vid sidlinjen och titta på. Det kan dra ut på tiden.

Pressen från övriga Nato-länder kommer att öka. Tålamodet med Turkiet är slut.

Men om det räcker för att Erdogan ska låta det turkiska parlamentet godkänna Sverige vågar nog ingen ta gift på.

Turkiets parlament i Ankara.