Turkiet släpper in Sverige i Nato – om de får F-16

Publicerad 2023-09-26

Turkiet kommer att släppa in Sverige i Nato – om de får köpa F-16 från USA.

”Om USA håller sina löften kommer vårt parlament att hålla sitt löfte också. Det turkiska parlamentet har det sista ordet om Sveriges Natomedlemskap", säger president Erdogan, enligt Reuters.

Följ ämnen
Nato

Turkiet har länge haft en önskan om att köpa F16-plan av USA. Frågan om de amerikanska stridsflygplanet och en eventuell försäljning till Turkiet fortsätter. Under tisdagen kopplades affären än en gång ihop med Sveriges Natoansökan.

”Om USA håller sina löften kommer vårt parlament att hålla sitt löfte också”, sa Turkiets president Erdogan och syftade på F-16 planen och Sveriges ansökan.

 Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Erdogan under förhandlingar om Sveriges inträde i Nato.

Tvärvänder

Stridsflygplanen och Sveriges Natoansökan är två ämnen som den turkiske presidenten tidigare velat hålla isär. För lite drygt två veckor sedan skrev Erdogan att Turkiet blev upprörda när folk valde att koppla ihop de båda.

”Vänner forsätter att ta upp Sverige när det kommer till F16-frågan. Det upprör verkligen oss” sa Erdogan då.

På en flygresa på väg tillbaka till Turkiet från Azerbajdzjan under tisdagen berättade Erdogan att den turkiska utrikesministern, Hakan Fidan och USA:s utrikesminister Antony Blinken diskuterade Sveriges Natomedlemskap tidigare i veckan i New York, det rapporterar Reuters.

USA:s president Joe Biden.

Följ ämnen i artikeln