Han är förbjuden att vara olycklig

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria vid NK 2018.

SVT-reportern svansar fram mot prins Daniel med en hundvalps värdighet. ”Ers kungliga höghet!” 

Carina Bergfeldt har velat intervjua honom, högheten som fyller jämnt, i över tretton år, berättar hon. Anledningen är vad han sa före sitt bröllop med kronprinsessan, när han sa att han inte kommer att ha något problem att gå ”ett, två eller tio steg” bakom henne, för resten av sitt liv. Vad tänker han om det i dag?

Prins Daniel skruvar på sig. Han är fångad. Det finns inget han kan svara, mer än att som en papegoja upprepa budskapet från 2010, om att han kan ”sin roll”. För prinsen måste inte bara veta sin plats, han måste visa att han är fullständigt nöjd, tillfredsställd, ja, till och med tacksam för den. Annars är han inte bara en dålig man, utan snudd på landsförrädare. 

Hans fru är perfekt för jobbet, det är alla överens om. Även republikaner hör jag säga att ska vi ha en regent, ja, då är det hon! Hon är vacker och vuxen, engagerad och balanserad. Att hon är på väg att bli monark är dessutom på grund av en grundlagsändring med feministiska förtecken – hon är en symbol för den moderna kvinnan, det samtida Sverige. Det enda prinsen kan göra i sammanhanget är att tyst stötta och själv stå tillbaka, eller sabba.

 

”Man är jämställd”, säger prins Daniel själv om sitt, och andra svenskars, förhållanden. Nja. Få, om några, äktenskap är jämställda, men prins Daniels är det kanske minst av alla. 

Komikern Chris Rock har sagt att ett lyckligt förhållande aldrig är helt jämnt, att det är mer som att spela i ett band: man måste acceptera att ibland får man sjunga solo, och ibland får man spela tamburin. Och om du är den som spelar tamburin ett tag, ja, då gör du det glatt och med hjärta, för helvete, för ingen vill ha en arg tamburinspelare på scen. 

 

Standup gör sig inte alltid i text, men rådet är bra. Det är dock svårt för prins Daniel att använda sig av. Han har spelat tamburin i över tretton år, hans frus solosång tar aldrig slut, och ska inte göra det, heller. Det driv som tog prins Daniel från Ockelbo till Haga slott måste döljas, det passar varken institutionen eller medierna. 

SVT:s Carina Bergfeldt kallar prinsen för feminist, och det är tydligt att det är ett beröm. Men om han skulle vilja utveckla sin roll, vad är han då?

Ett äktenskap innehåller upp och ned, det är naturligt, jag skriver detta från min egen åttaåriga bröllopsdag. Men prins Daniel har inte vår andras lyx, han är förbjuden att vara olycklig, eller frustrerad, ens ett tag. Han som tog sig fram på att få människor att röra sig har nu som jobb att stå still.

Följ ämnen i artikeln