Magdalena Andersson är superfräck

Agerar som statsminister för att vinna poäng åt S

Magdalena Andersson måste tro att de höga elpriserna avgör valet.

Annars hade hon inte tre gånger satt på sig statsministerhatten för att vinna partipolitiska poäng.

Busfräckt? Det måste man nog säga.

48 timmar innan vallokalerna stänger möttes partiledarna till SVT:s traditionella, avslutande partiledardebatt. Inget nytt ljus kastades över någon enda fråga. Allt var redan sagt och Johan Pehrsons lovikkavantar (som ska hjälpa pojkar att inte bli brottslingar att komma på rätt köl) är snart så slitna att de får hål.

Debattens första ämne var elpriserna, valets hetaste fråga. Men även i den frågan är det mest sagt. Vissa gillar kärnkraft mer än andra. Alla ogillar galopperande elpriser lika mycket.

En som uppenbart gjort bedömningen att elpriserna har potential att avgöra ett val som hon inte tänker förlora är statsminister Magdalena Anderson (S).

Vid sammanlagt tre tillfällen har hon utnyttjat sin ställning som statsminister för att knipa partipolitiska poäng om elpriserna.


Första gången var i januari. 45 minuter före Magdalena Anderssons allra första partiledardebatt, i riksagen, presenterade finansminister Mikael Damberg ett mångmiljardpaket för att kapa nätavgifterna för storförbrukande hushåll. Upp till 2 000 kronor i månaden kunde det bli.

Om man är generös kan man säga att det var statsministern som täppte till truten på oppositionen i riksdagsdebatten. Men så var det inte, det var S-ledaren som inte ville förlora när hon debuterade som deltagare i en partiledardebatt.


Statsministern och finansministern lade ett gigantiskt paket på väljarnas bord ett par timmar före Aftonbladets partiledardebatt den 17 augusti. Sammanlagt 90 miljarder skulle delas lika mellan hushåll och företag till antingen sänkta elpriser, sänkta nätavgifter eller en saftig återbärig. I detalj presenteras förslaget senast 15 november sedan det utretts av statliga Svenska kraftnät.


Under fredagen var det dags igen. Andersson och Damberg på podiet i regeringskansliet. ”Ett genombrott”, sade statsministern några timmar innan hon skulle övertyga de sista väljarna i SVT-debatten. Priserna i södra Sverige kan halveras, sade hon också.

Jo, de kan säkert dubbleras också. Vad som hänt är att EU:s energiministrar gett EU-kommissionen i uppdrag att ta fram fyra förslag som enligt plan ska presenteras redan på tisdag. Syftet är att sänka elpriserna.

Innan man sett förslaget är det ganska svårt att tala om genombrott. Eller halvering av priserna.

Magdalena Andersson.

Får man hålla på så här? I krig och kärlek är allting tillåtet, sägs det. Men det är inte särkilt snyggt. Fräckt skulle man kunna säga. Busfräckt till och med.

Men som ett inslag i kampen om väljarna gynnade den positiva, sannolikt ohållbart positiva, beskrivningen av vad som skett S-ledaren Andersson. Annars hade hon inte sagt det.

Det är oerhört jämt i opinionen. Bara tiondelar skiljer de fyra partierna i högeroppositionen från de fyra rödgröna partierna. Valet kan sluta hur som helst. Men inget parti ser ut att halka ur riksdagen. Både Miljöpartiet och Liberalerna tycks bli kvar i parlamentet.

Ulf Kristersson talade i sitt sista inlägg under partiledardebatten om behovet av förändring. Den som vill ha det ska rösta på hans parti eller några av hans kompisars partier.

Med all respekt, handlar inte all politik om förändring? Den som vill djupfrysa eller konservera Sverige exakt som det ser ut nu har hamnat i fel bransch om hen ägnar sig åt politik.

Partiledardebatten i fem punkter

Självberöm lukar illa? Magdalena Andersson räknade upp vad hon anser att hon genomfört under nio månader som statsminister. Och hon sade att hon begärde svenska folkets mandat ”för att visa vad jag kan göra under fyra år”.

Ingen rekvisita. Efter Ebba Buschs viftande med en falukorv i Sveriges radios partiledardebatt så hade man väntat sig en skur av olika rekvisitor. Men icke. Penna och ett statligt dokument var det närmaste vi kom.

Tak för vinster för friskolor. Ingen som helst enighet finns i frågan men alla partier vill begränsa dem på ett eller annat sätt. Åkessons gräns går vid ”oskäliga” vinster, vad nu det är.

Slipsarna hade åkt fram. I tidigare partiledardebatter har de manliga partiledarna uppträtt i skjortärmarna. Så icke i denna. Johan Pehrson nöjde sig med kavaj medan Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson hade både kavaj och slips. Blå och röd.

Statlig sjukvård? KD vill lägga ner regionerna och att staten ska ta över sjukvården. Det vill inte M och SD som dock anser att staten kan ta över viss del av ansvaret. Sade Kristerson och SD-ledaren till Busch.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.