Beviset på att Putin är rädd

Vladimir Putin är rädd. Rädd att hamna i en cell i Haag.

Därför har han inte rest till det pågående Brics-toppmötet i Sydafrika.

Vilket visar att det visserligen blir svårt att få Putin till Haag men att åtalet för krigsförbrytelser i sig är ett större problem för Rysslands president än han vill medge.

På toppmötet i Johannesburg möts fem av världens största ekonomier. Tillsammans står Brasilien, Kina, Ryssland, Sydafrika och Indien för 40 procent av världens befolkning.

Lägg till det att en rad andra länders statschefer, framför allt afrikanska, har bjudits in till mötet.

Det enda som egentligen förenar Brics-länderna är att de vill vara en motvikt till väst. Målet är att skapa en egen handelsvaluta så att man inte längre ska vara beroende av den amerikanska dollarn.

Det vore med andra ord ett utmärkt tillfälle för Vladimir Putin att knyta närmare vänskapsband med en rad länder i världen som kan tänkas stötta eller ha förståelse för Rysslands sak.

Men i stället för att mingla med de andra ledarna inskränkte sig Putins medverkan till ett förinspelat videotal. Ryssland representeras i stället av utrikesministern Sergeij Lavrov.

Ännu ett bevis på hur isolerad Putin blivit på den internationella arenan efter Rysslands invasion av Ukraina.

Om han varit på plats hade han haft större chanser att kunna övertyga afrikanska länder om varför Ryssland stoppat fartyg från att transportera ukrainskt spannmål över Svarta havet till fattiga länder som hotas av svält. Många afrikanska länder som undrar varför Rysslands stoppar spannmålsexporten när det drabbar vänligt sinnade länder i Afrika.

På toppmötet i Johannesburg möts fem av världens största ekonomier.

”Krigsförklaring mot Ryssland”

Länge var det meningen att Putin skulle närvara personligen. Sydafrikas president försökte få ett undantag från ICC:s regler som säger att varje land som skrivit på Rom-stadgan, där den internationella brottmålsdomstolen regleras, måste arrestera en efterlyst person som besöker det egna landet.

Av förklarliga skäl ville Cyril Ramaphosa undvika en situation där han tvingades gripa Putin inför världens ögon.

I en hemlig inlaga till en domstol skrev Ramaphosa ”att arrestera Putin vore detsamma som att förklara krig mot Ryssland”. Inlagan blev sedermera offentlig mot Ramaphosas vilja.

Först för en månad sedan meddelade Sydafrikas president att Putin inte kommer som del av en ”gemensam uppgörelse”.

Så inte ens ett land som hittills vägrat att offentligt fördöma den ryska invasionen och som har väldigt vänskapliga förbindelser med Ryssland vågar ta emot Putin.

Det säger en hel del om den ryske presidentens ställning i världen. Han spelar nu i samma liga som Sudans förre diktator Omar al-Bashir och tidigare Iraks Saddam Hussein. En internationell superskurk. En paria.

Det visar också kraften i ett åtal från ICC, den internationella brottmålsdomstolen i Haag och att det inte är så meningslöst som en del kritiker hävdar.

Putin medverkade på konferensen via ett förinspelat videotal.

Indiens dilemma

Trots att Ryssland aldrig skulle utlämna Putin till Haag kringskär åtalet den ryske presidentens rörelsefrihet. Han kan i princip bara resa till grannländerna, de forna Sovjetrepublikerna, och till Kina.

Inom kort ställs Indien inför en liknande situation som Sydafrika. Indien har visserligen inte skrivit på Romstadgan och har därför ingen juridisk skyldighet att gripa Putin. Men landet skullen få massiv kritik från USA och övriga västvärlden om man lät Putin närvara när världens 20 rikaste länder träffas på G-20 mötet i New Delhi i september.

Indien har hjälpt Ryssland sedan inmarschen i Ukraina genom att köpa upp delar av den olja som västvärlden numera vägrar befatta sig med. Men Indien vill samtidigt stå på god fot med framförallt USA. Man ingår i The Quad som är en sammanslutning mellan USA, Australien, Japan och Indien för att minska Kinas inflytande i Asien.

Men även om Putin skulle få försäkringar från Indien är det tveksamt om han skulle våga göra resan. Beroende på flygrutt finns risken hans plan skulle tvingas ner eller att han skulle utsättas för ett attentat.

Putin är helt enkelt persona non grata i så stora delar av världen att det är få länder som kan garantera hans säkerhet. Med tanke på kuppförsöket nyligen signerat Jevgenij Prigozjin, tidigare chef för privatarmén Wagnergruppen, finns alltid risken att någon försöker ta över makten ifall Putin lämnar hemlandet.

Putins företrädare har hela tiden försökt framställa ICC-åtalet som ett propagandatrick från västvärlden som överhuvudtaget inte påverkar Rysslands ledare. Verkligheten har visat sig vara en helt annan.