Priset för en kommande markoffensiv blir extremt högt

Trots massiva bombningar och redan 900 döda civila palestinier är det Gazaborna genomlever just nu lugnet före en fruktad storm.

Premiärminister Benjamin Netanyahus enda chans att överleva politiskt är att slå till hårdare mot Hamas än Israel någonsin gjort tidigare.

Priset för det krig som väntar kommer att bli extremt högt för både Israel och Gazas invånare.

Följ ämnen
Israel

Det känns som en annan tidsålder när jag tänker tillbaka på hur jag för 18 år sedan på plats kunde följa hur israeliska soldater med våld släpade ut judiska bosättare från Gaza.

Den dåvarande hårdföre israeliske premiärministern Ariel Sharon beslöt 2005 att lämna tillbaka Gaza till palestinierna. Många av de 8 000 israeliska bosättarna vägrade lämna. Israelisk militär tvingade ut dem med hjälp av bland annat vattenkanoner.

Israels dåvarande premiärministern Ariel Sharon i januari 2005.

Israels mål var att ändra den demografiska balansen och slippa skydda bosättare och riskera ständiga attacker och bakhåll mot soldaterna. 

Respiten blev kortvarig.

I stället för att bli av med våldet på Gaza gjorde återlämnandet att Hamas efter en strid med konkurrerande PLO kunde ta kontroll över området och bygga upp en infrastruktur för att attackera Israel.

Sedan dess har Israel utkämpat fyra krig mot Hamas. Vi är i början av det femte. Några gånger har Israel gått in med marktrupper men det har alltid slutat med omfattande förluster och att man dragit sig tillbaka.


Alla räknar med en ny markoffensiv den här gången. Det är enda sättet att på allvar såra Hamas. Frågan är bara hur omfattande den blir och om Israel tänker återockupera enklaven. 300 000 reservister har kallats in.

Benjamin Netanyahu kommer att få skulden för den gigantiska underrättelsemissen som gjorde Hamas överraskningsattack möjlig. Han har gjort sig känd för att ha nio liv men hans enda chans att överleva politiskt den här gången är att oskadliggöra Hamas en gång för alla.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Men en sådan operation innebär också stora risker för Israel.

  • Hamas har full kontroll över sitt område och har haft lång tid på sig för att bygga upp försvarslinjer och armerade tunnlar där de kan gömma sig och ligga i bakhåll för de israeliska soldaterna.
  • Överraskningsattacken i lördags visade att Hamas trots år av blockader lyckats skaffa sig moderna vapen och modern teknik. Uppgifter i utländsk media gör gällande att Hamas har tillgång bland annat till pansarbrytande raketer av typ Kornet. Man verkar också ha tillgång till ett stort antal drönare som kan användas för att attackera Israels armé när de rycker fram på ungefär samma sätt som ukrainarna gjorde när Ryssland invaderade förra året.
  • Hamas soldater bär nödvändigtvis inte uniformer. Det blir väldigt svårt för de israeliska soldaterna att skilja på Hamaskrigare och civila Gazabor. Stora civila offer bland palestinierna kommer snabbt att vända krigets dynamik. Just nu betraktas Hamas som den stora boven men när döda palestinska kvinnor och barn staplas på hög blir det Israel som framstår som den aggressiva parten som använder oproportionerligt mycket våld. 


Den dynamiken har vi sett vid varenda tidigare krig. Pressen internationellt blir till slut mycket hård på Israel att upphöra med dödandet. Därför har israel bråttom när en offensiv väl inletts.

Israel är en demokrati och förväntas i motsats till Ryssland och Hamas att följa krigets lagar. Netanyahu rör sig redan farligt nära vad som är tillåtet genom att utsätta hela Gaza för en total blockad. Elen har stängts av. Varken mat, vatten eller mediciner får föras in. Det är som FN:s generalsekreterare Antonio Guiterrez påpekar en otillåten kollektiv bestraffning.

Palestinier går bland ruinerna efter israeliska flygangrepp över en stadsdel i Gaza City, tisdagen den 10 oktober.


För palestinierna i Gaza väntar dagar och veckor av lidande och skräck. Gaza har inga skyddsrum. Bara Hamas har tunnlar där de kan söka skydd.

Ju blodigare den israeliska hämnden blir desto större är risken för Israel att exempelvis libanesiska Hizbollah sluter upp på Hamas sida och öppnar en andra front i kriget. USA har skickat ett hangarfartyg till östra Medelhavet som en signal till Iran och andra att inte utnyttja Israels sårbarhet.


Det faktum att Hamas håller kanske så många som 150 israeliska civila och soldater som gisslan försvårar en markoffensiv. Misstanken finns att Hamas kommer att använda gisslan som mänskliga sköldar. Hamas hotar redan med att avrätta en i gisslan för varje civil byggnad som attackeras utan förvarning.

Israel vet inte var gisslan finns vilket kraftigt försvårar eventuella fritagningsförsök. Samtidigt kan Israel inte avstå från en offensiv på grund av gisslan. Överraskningsattacken har skakat Israel och israelernas självbild i sina grundvalar. Den kräver ett kraftfullt svar även om de innebär att gisslan dödas.


Antalet döda israeler är redan uppe i över 1 000. Det har aldrig hänt tidigare att de israeliska offren överstigit de palestinska. En verklighet som Israel har svårt att acceptera. 

Hela det israeliska samhället genomsyras i detta ögonblick av en vilja att krossa Hamas. Nästan oavsett vad priset blir.  

Problemet för Israel är att i de fyra krig man tidigare utkämpat mot Hamas har målet alltid varit att oskadliggöra den terrorstämplade organisationen. Men Hamas har varje gång rest sig och återuppstått militärt starkare inom ett år eller två.

Vad är det som säger att Israel ska lyckas den här gången?