Sista nödropen från tillfångatagna gisslan: ”Gömmer oss”

Publicerad 2023-10-10

– Jag och Noa gömmer oss här, skrev Avinatan Or.

– Jag älskar er. Jag är ledsen, messade Hersh Goldberg-Polin, 23.

– Vi ser det framför våra ögon, sade Jake Marlowe, 26.

Så lät de sista nödropen från människorna i Israel som nu är Hamas gisslan i Gaza eller försvunna.

Följ ämnen
Israel

Terrorgruppen Hamas uppgav i helgen att de hade kidnappat 130 personer på olika platser i Israel och fört dem till Gaza. En talesperson för Hamas påstod dessutom att ännu fler personer hade kidnappats i Israel under måndagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån AP.

Bland de kidnappade finns israeler, amerikaner, britter, fransmän, tyskar, nepaleser och thailändare. Gisslan är i alla åldrar: Barn och ungdomar, men också äldre med demenssjukdom, säger Tzipi Hotovely, Israels ambassadör i USA, till Sky News.

Fem kidnappade män i Gaza. En av dem är thailändaren Nattaphorn Onkeaw, 26.

Förs bort på motorcykel

Bara ett fåtal av gisslan har visats upp efter kidnappningen, på bilder inifrån Gaza. En av dem är Noa Argamani, 25.

Noa och hennes pojkvän Avinatan Or filmades när de fördes bort från musikfestivalen Supernova nära Gaza, där 260 deltagare ska ha mördats av Hamas i lördags morse.

I filmen tvingas den förtvivlade Noa upp på en motorcykel och förs bort. Pojkvännen Avinatan syns också i filmen, med armarna bakbundna på ryggen.

Via Facebook bad Avinatan sina vänner att skicka israeliska soldater till platsen, innan kontakten bröts vid 10-tiden på lördagsförmiddagen:

– Jag och Noa gömmer oss här. Säg till dem att ett grupp på 20 män letar efter människor som gömt sig och lynchar dem, skrev han enligt The New York Times.

Senare skrev Avinatans bror Moshe på Instagram:

– Det är inte för sent att rädda min bror och Noa. Den israeliska staten måste agera! Snabbt!

Avinatan Or förs bort av Hamas.

Thailändaren Nattaphorn Onkeaw, 26 – som liksom tusentals andra thailändare jobbade i det israeliska jordbruket – har av sina föräldrar identifierats på en bild där han är fången, också inne i Gaza, enligt Bangkok Post.

På bilden sitter han bakbunden i en bunker med Hamas vapen riktade mot sig, tillsammans med åtminstone fyra andra tillfångatagna män, uppger The Times of Israel.

Meddelande till föräldrarna

I många andra fall är det fortfarande oklart om försvunna personer är gisslan eller döda.

23-årig Hersh Goldberg-Polin, som är israelisk och amerikansk medborgare, var också på ravefesten sex kilometer från Gazas gräns, vilket hans föräldrar inte visste på förhand.

Plötsligt fick de två meddelanden på lördagsmorgonen: ”Jag älskar er”, och en stund senare: ”Jag är ledsen”.

– Han var klar med sin israeliska militärtjänstgöring i april. Han älskar resor, musik och festivaler. Nu jobbar han som sjukvårdare och servitör för att spara pengar inför sin stora resa till Indien i december, säger pappa Jonathan Polin till CBS News.

Hersh Goldberg-Polin, 23, skrev ”jag är ledsen” till sina föräldrar.

”Dra härifrån genast”

Britten Jake Marlowe, 26, skickade också ett sista meddelande i lördags morse, innan förbindelsen bröts. Han jobbade som säkerhetsvakt på musikfestivalen Supernova, enligt Sky News.

Vid halv fem-tiden på lördagsmorgonen pratade Marlowe med sin mamma och berättade då att han såg raketer från Gaza. Kort därefter körde Hamas terrorister in på festivalområdet och började mörda ungdomar.

I ett sista inspelat ljudmeddelande till en vän, som citeras av tidningen The Independent, säger Jake Marlowe:

– Vi ser det framför våra ögon. Vi sitter på en fyrhjuling nu och kör runt och säger till ravedeltagarna att dra härifrån genast.

Säkerhetsvakten Jake Marlowe, 26, försökte få festivaldeltagarna att lämna platsen.

I israeliska tv-kanalen Channel 12 grät Alin Atias när hon berättade om sin försvunna dotter, Amit Buskila:

– Jag har letat efter min dotter i 27 timmar och ingen hjälper oss. Vi har ingen stat, ingen regering. De berättar ingenting för oss. Vi har ingen aning om vad som hände henne. Jag ber dig, Benjamin Netanyahu, skicka helikoptrar. Hitta henne, snälla!

Alin Atias, mamma till försvunna Amit Buskila.

Uppges redan vara döda

Israeliska armén försöker skaffa information om var de kidnappade befinner sig och en del familjer har fått meddelanden om ”sina älskade anhöriga”, enligt The Times of Israel.

Andra uppges redan vara döda. Enligt Hamas militära gren ska flera kidnappade ha dött i Gaza på måndagen:

– Bombardemanget under natten och i dag på Gazaremsan har lett till dödandet av fyra fångar från fienden och deras tillfångatagare, säger talespersonen Abu Ubaida enligt tidningen Haaretz.

En talesperson för israeliska armén, Israel Ziv, säger enligt CBS News:

– Det är såklart ett problem, men vi måste göra båda sakerna. Hantera gisslan, och göra allt vi kan för att rädda och frita dem. Å andra sidan kan vi inte låta Hamas gå fria. Israel måste göra allt vi kan för att radera ut Hamas.

Noa Argamani på en privat bild tagen före kidnappningen.