Nu är Dadgostar underhållning utan inflytande

Människor är förbannade och irriterade över att det funkar så dåligt att åka tåg i Sverige, därför kommer Vänstern med förslag om att förstatliga järnvägen.

Vänsterpartiet under Nooshi Dadgostars ledning har örat mot marken. Det som också kan beskrivas som populism.

Problemet för Vänstern är att ingen egentligen lyssnar på dem längre.

Oppositionen gör sitt bästa för att döpa om regeringen till olika öknamn. Socialdemokraterna använder sig just nu av det något stolpiga SD-regeringen och Centern kallar regeringen för det oäventyrliga Tidögänget. Då flyger Vänsterns nya påhitt fika-regeringen betydligt bättre.

I sitt tal i Almedalen kritiserade Nooshi Dadgostar regeringen för att fika istället för att ta tag i samhällsproblemen. Hennes exempel handlar om de gånger som regeringen kallat till sig företrädare för olika branscher för att prata om vad företagen kan göra för att underlätta i dessa ansträngda ekonomiska tider.

Inget inflytande

Vänsterpartiet var de som drev på för att regeringen skulle kalla till sig matjättarna och har tidigare beskrivit det som en framgång att Elisabeth Svantesson till slut bjöd in dem. Men det kanske har gått upp för Vänsterpartiet att deras påtryckningar bara ledde till en fika och att Vänsterpartiet har mycket begränsat inflytande i det nuvarande politiska landskapet.

Förutom bristen på inflytande har Vänsterpartiet det ganska bra i sin stilla tillvaro. Opinionen ligger stadigt över valresultatet, Centern verkar ha mjuknat något i sin inställning till Vänsterpartiet och i årets Almedalen har de än så länge lyckats hålla sina partimedlemmar borta från att vifta med PKK-flaggor och reta upp allt och alla.

En publik som vet när man applåderar

I höst har Nooshi Dadgostar varit partiledare för Vänsterpartiet i tre år. Hennes år i toppen har inte varit helt utan friktion. Omsvängningen i klimatpolitiken från det egna ansvarets princip till att fokusera på industrins omställning gjorde många vänsterpartister både arga och besvikna. Hennes ledarstil har också beskrivits med orden toppstyrning och kritiserats för att det är ett litet kompisgäng som styr det mesta i partiet nuförtiden.

Det må va hänt, men under den förra regeringen och det komplicerade parlamentariska läget som rådde då. Dadgostar var skicklig på att navigera sitt parti till flera politiska segrar. För att nämna en sådan, så stoppade Vänsterpartiet införandet av marknadshyror i nybyggnationer.

Men de framgångarna är ett minne blott. Den nya regeringen har majoritet för sin politik i riksdagen och Vänsterpartiet har mycket litet inflytande. Nooshi Dadgostar kanske kan trösta sig med att hennes publik i alla fall visste när det var dags att applådera, utan att hon behövde be om det. Till skillnad från Märta Stenevi när hon höll tal på samma scen två dagar tidigare.