Samtiden är svår för S

Magdalena Andersson höll tal i Visby under torsdagen.

Socialdemokraterna fortsätter att klistra SD-stämpel på regeringen.

Magdalena Anderssons tal i Almedalen var färgat av nostalgi och ilska mot Sverigedemokraterna.

Samtidigt som Socialdemokraterna själva famlar efter att hitta sin egen berättelse.

Socialdemokraterna i opposition är en något vilsen uppenbarelse. Lite för ansvartagande för att vara en spetsig opposition och lite för sönderregerade för att nya, friska idéer ska flöda och inspirera väljarna att stödja S.

Under våren inledde Socialdemokraterna arbetet med att ta fram en ny politik. Partiet ska göra en ny samhällsanalys och vaska fram förslag som ”ska göra Sverige mer som Sverige”. Ett parti som regerat i åtta år och som kompromissat bort större delen av sin egen politik för att få regera, ett sånt parti har mycket att göra för att hitta tillbaka till sina rötter.

Otydligt i kanterna

Men under tiden som arbetet pågår fortsätter Socialdemokraterna att vara otydliga i kanterna. Därför är det inte heller konstigt att Magdalena Anderssons tal osade nostalgi och kampanda. Socialdemokratin må ha det svårt med sin berättelse i nutid, men historiskt är den desto tydligare. I sitt tal betonade Magdalena Andersson samhällsgemenskap och pratade om hur Socialdemokratin moderniserat Sverige och lyft Sverige ur fattigdom.

Folkhemsnostalgin ligger tjock över politiken för tillfället. Det är inte bara Socialdemokraterna som sysslar med detta. Både moderater och sverigedemokrater pratar kastar lystna blickar bakåt i tiden. Nostalgi är lätt att ta till i politiken när nutiden är svår att förstå sig på, eller det går dåligt för ett parti.

Magdalena Anderssons röda tråd är kritiken mot SD.

SD-kritiken genomsyrar allt

Den röda tråden genom Anderssons tal var SD-kritiken. Hon fortsätter att kalla regeringen för SD-regeringen trots att Sverigedemokraterna inte sitter i regering. Socialdemokraterna har noterat att det gagnar dem när det finns en tydlig fiende och därför handlar så mycket av deras retorik om hur Sverigedemokraterna påverkar samhället på ett negativt sätt.

Kampen engagerar deras väljare och det är en otydligare kamp mot Moderaterna. M och S är helt enkelt för nära varandra i alltför många frågor för att det ska engagera väljarna.

Magdalena Andersson är en god talare. Visst är det en välvillig publik när en partiledare talar till sina egna, men det här var ett tal som riktade sig utanför hemmapubliken och även till de där väljarna som Socialdemokraterna drömmer om att kunna håva in efter nästa val. Men det är mycket långt till 2026 och det behövs politik också inte bara fina ord.

Magdalena Andersson hade en välvillig publik.