Hela affären är som en Monty Python-sketch

Monty Python-gänget hade snabbinkallats.

– Vi skriver något vilt och lite tokigt, sa John Cleese. Det ska vara något som ingen kan tro på.

– Okej, sa de andra. Vi skriver en sketch och låtsas att Rupert Murdoch förhörs i parlamentet och han sitter där med horn i pannan ... och hör nu här ...så kommer det in en snubbe och slänger en tårta på honom ...bra pajkastning går alltid hem ...och då blir hans kinesiska fru

ilsken och ger tårtsnubben en smocka. Och så kommer Jesus in genom dörren och så gör han en dansscen med Paris Hilton ...

– Stopp, stopp, sa Michael Palin. Inte för vilda fantasier nu.

Nu har skandalen om News of the World-reportrarnas inbrott i röstbrevlådor avsatt så många ringar på vattnet, att vi tappat alla proportioner och förlorat kollen på vad affären verkligen gäller.

Huvudperson är Rupert Murdoch, en åldrig men vital person som gjort karriär som en formidabel och risktagande journalist. Han demoniseras och många glömmer vilket spektrum han har med flera av världens bästa tidningar och TV-stationer och några av de piggaste och gapigaste:

Från London Times och amerikanska Wall Street Journal, briljanta South China Morning Post när informationen inifrån Kina var begränsad, förlustbringande Australian, Sky News och National Geographic till The Sun, Fox News och New York Post. Han framställs som en Ondskans härförare i en James Bond-film. (Kontakta Max von Sydow för rollen).

Tvärt emot vadsom brukar sägas har Murdoch ingen politisk agenda. Han tyckte att Labours Tony Blair verkade bättre än Tories John Mayor, tyckte mer om David Cameron än Gordon Brown och stödde demokraten Barack Obama mot republikanen John McCain.

Murdoch föddes

i Australien av judiska föräldrar utan större förmögenhet och är en helt selfmade man som gillar hårda tag och djärva drag. Jag har mött honom en enda gång. Det var på en modest krog på en badstrand utanför Sydney. Han var där med sin nästan hundraåriga mamma – och han bar sig åt som en lydig och kärleksfull son.

Det hans reportrar på NotW gjort är både osmakligt och lagstridigt, men Murdoch reagerade snabbt och hårdfört. Trots det kommer affären att fortsätta, ty den är så lättfattlig och den reser så enkla etiska frågor.

Och när Monty Python-gänget i går kväll satt i sin brainstorming, sa John Cleese:

– Slutscenen får bli en riktigt kul korsfästning.

Följ ämnen i artikeln