Vad har polisen emot kvinnor?

Ett förbryllande förbud

I julhandeln är det okej med hur många väskor och kassar som helst.

Polisens väskförbud förbryllar. Det är svårt att fatta vad som gäller.

I julhandeln får man ranta runt med hur många kassar som helst – men inte på julkonserten.

Och varför är udden riktad mot kvinnor?

Polisen införde den 1 november ett förbud mot väskor på ”större evenemang” som kräver polistillstånd eller som ska anmälas till polisen.

Skälet var den höjda risken för terrorbrott. I augusti höjdes nivån för det från tre till fyra på en femgradig skala. I flera månader levde vi alltså i ett tillstånd utan väskförbud - trots det ökade terrorhotet.

På hemsidan exemplifierar Polismyndigheten evenemang som kan omfattas med bland annat större konserter och festivaler, demonstrationer och uteserveringar.

Inga väskor var tillåtna på Lars Winnerbäcks konserter.


De luddiga instruktionerna har utlöst en myriad av tolkningar. Min kompis Camilla Norström, som är en mer trägen besökare på större kultur- och idrottsevenemang än jag vittnar om följande:

 Lars Winnerbäcks konserter i Malmö och Karlstad – ingen väska.

 Fotboll – inte ens en tom tygpåse för att samla vantar och mössor i fick tas in. Påsen konfiskerades.

 Halloweenfirande på Liseberg, Göteborg - alla väskor tillåtna.

 Stadsteatern i Stockholm - A4-ark i plastficka avgjorde om väskan fick tas in. När jag själv var där gjordes en okulär besiktning av min ganska stora handväska. Den fick medföras in i salongen.

På Svenska kyrkans hemsida meddelas att väskförbudet inte gäller deras gudstjänster och konserter. Men ”förutsättningarna för detta kan se olika ut i olika delar av landet. Följ därför informationen från den lokala församlingen.”

Andra har tolkat väskförbudet som att man får ta in en väska om måtten är 40x40x20 cm. Ungefär som ett handbagage på Ryan air.

Det är alltså total anarki på väskområdet. Man vet inte säkert om man får ta med sig en väska eller inte.


Men nu till den intressanta frågan. Vad har väskförbudet hittills åstadkommit utöver en massa olika tolkningar av när och i så fall hur väskor kan medföras.

Ingenting såvitt jag begriper. Bengalerna tuttades på i anslutning till fotbollsmatcher trots förbudet.

Det gör absolut ingenting för att förhindra terrorbrott på den plats där de senaste dåden i Sverige inträffat. Det är en sträcka på ungefär 150 meter av Drottninggatan i Stockholm.

Där sprängde sig självmordsbombaren Taimour Abdulwahab i bitar under julhandeln i december 2010. Bara han själv dödades.

I april sju år senare använde Rakhmat Akilov en stulen lastbil som mordvapen. Han körde vansinnesfort på landets mest trafikerade gågata. Fem personer dödades, åtskilliga skadades svårt.

På den här gatstumpen, liksom i andra utrymmen fulla av julhandlande människor, har det varit tillåtet att springa omkring med väskor och stora shoppingkassar. Trots att det måste betraktas som ett högriskområde för eventuella terrorbrott. Märkligt?


Vad har polisen emot kvinnor, är en annan befogad fråga. Någonting måste det vara eftersom väskförbudet främst riktar sig mot just kvinnor. Trots att inga kvinnor deltagit i de senaste terrordåden på offentlig plats i Sverige.

Nästan alla kvinnor bär omkring på en handväska. Överraskande många har dessutom en stor väska, modell elegant kasse, på axeln. Där förvaras vad som för dem är livets nödtorft.

Män har sällan handväska. De förvarar sina nödvändigheter i fickorna på jackan eller kavajen.

Kavajen får man ha på sig i konsertsalen, på teatern och på idrottsarenan. Men inte den aldrig så lilla handväskan.

Könsöverskridande är däremot väska eller ryggsäck för datorn. Men den bär man endast undantagsvis med sig till evenemang som matcher eller konserter.


Många kan säkert uppfatta den här artikeln som raljant. Som om jag inte tar terrorhotet på allvar.

Det gör jag. I allra högsta grad. Men man kan med visst fog hävda att polisens förbud och rekommendationer till allmänheten måste vara lättbegripliga.

Och kravet på det ökar i takt med allvaret i hoten. Inte tvärtom. Skälet är enkelt. Ju allvarligare hot desto viktigare att människor gör rätt. Annars kan katastrofen vara nära. Så är tyvärr inte fallet med väskförbudet.

 

FOTNOT: Undantag från förbudet medges av medicinska skäl. Och för babyväskor.

TRE SPANINGAR

 Fattar du magnituden? Det gör inte jag. Antalet häktes- och fängelseplatser ska tredubblas under tio år. Från 9 000 till 27 000. Det innebär att det 2033 ska sitta lika många frihetsberövade som bor i Bollnäs kommun. Det är Sveriges 100:e största kommun - av totalt 290. Rimligt?

 Tvärsäkra, felaktiga uttalanden är en dödssynd för statsråd. Den senaste som fallit för detta är miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) som hävdat att regeringens klimatplan bör presenteras före nyår. Den ska göra det. Ministern är KU-anmäld. Svårt att bli minister före 30.

 Pinsamt är ett blekt ord för de internationella protesterna mot stängningen av Naturhistoriska riksmuseet sedan innertaket rasade in tidigare i år. Andra museer inom området påminner om Carl von Linnés betydelse för forskningen och är oförstående. Vad säger SD om vården av detta svenska arv?

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.