Så försöker Trump smita från rättvisan

Donald Trump i rätten, 7 december.

Donald Trumps taktik för att smita undan rättvisan framstår som alltmer tydlig.

Genom att överklaga alla utslag som går emot honom försöker Trump försena samtliga rättsprocesser så att ingen ska vara slutförd till presidentvalet i november.

Lyckas Trump bli president igen kan han benåda sig själv och därefter utnyttja makten för att hämnas på sina motståndare.

USA går in i en oerhört märklig situation inför nästa års presidentval.

I ena ringhörnan har vi en 81-årig Joe Biden som häromdagen sa att om inte Trump varit hans troliga motståndare är det inte säkert att han hade ställt upp för omval. Han gör det bara för att han tycker det är så viktigt att stoppa Trump och för att han ser sig som den enda som kan klara det.

I den andra hörnan står ex-presidenten Donald Trump med fyra tunga åtal om maktmissbruk emot sig. Trots det leder han överlägset i opinionsmätningarna för att bli republikanernas presidentkandidat.

Den första rättegången mot Trump som rör hans agerande inför och under stormningen av kongressen den 6 januari 2021, är tänkt att inledas den 4 mars och hålla på i minst tre månader.

Trump överklagade igår ett utslag av en domare som slog fast att Trump inte har någon immunitet mot åtalet trots att han vid tidpunkten för de misstänkta brotten var president. 

Trump anser också att han åtalas för samma brott en andra gång trots att han blev frikänd för liknande anklagelser när han ställdes inför riksrätt av kongressen. Där handlade det dock om en politisk process snarare än en juridisk.

Juridiska experter i USA som Washington Post talat med anser att Trumps överklaganden rör så viktiga punkter att de nästan säkert kommer att gå igenom hela rättsapparaten innan de kan få ett slutgiltigt avgörande, eventuellt i Högsta domstolen.

Försena processen

Om det tar lång tid är risken att rättegången senareläggs. Vilket är precis vad Trump vill.

Han har redan visat att han kommer att köra samma taktik i de övriga målen. Hävda att åtalen är ogiltiga och överklaga minsta procedurfråga varje gång som utslagen går emot honom. Allt för att försena processen.

Som argument kommer han också att använda det faktum att han är mitt uppe i en valrörelse för att bli landets president och att domstolarna måste ge honom tid att ägna sig åt kampanjen.

Trumps mål är att ingen av de fyra rättsprocesserna ska vara klar när amerikanerna går och röstar den 5 november nästa år.

Om han vinner presidentvalet kan han sannolikt benåda sig själv i åtminstone de tre federala åttalen. Åtalet i delstaten Georgia där han anklagas för att ha försökt ändra på valresultatet 2020 är knepigare. I delstatsåtal har presidenten ingen självklar rätt att benåda. Men Trump kan ha goda chanser att åtminstone få målet fryst under de fyra år som han sitter i Vita huset.

Med tanke på vad Trump säger att han tänker göra som president är det sannolikt att han kommer att försöka utvidga sin presidentmakt maximalt.

Olagliga metoder

Tidigare i veckan intervjuades Trump av Sean Hannity på den Trumpvänliga tv-kanalen Fox News. Hannity ställde då frågan till Trump om han kunde garantera att han inte skulle ta till olagliga metoder och missbruka sin makt om han blev vald.

Trump svarade:

–Du menar som de gör mot mig nu?

Hannity frågade Trump om han tänkte bli en diktator.

Trump svarade:

–Nej. Nej. Nej. Bara den första dagen. Sen kommer jag inte att vara diktator.

Skälet till att Trumplojale Hannity ändå kände att han behövde ställa de här frågorna är att Trump under valrörelsen använt ett alltmer auktoritärt språkbruk och hotat att utnyttja presidentmakten för att hämnas på sina motståndare.

Trump nämner inte bara Joe Biden utan också en del av sina egna ministrar som han anser svikit honom. Som exempelvis förre justitieminister William Barr.

Han tänker också åtala och sparka de domare och åklagare som gått emot honom.

Donald Trump och William Barr, 2020.

Bli skjuten

Trump har också sagt att den som snattar i en butik får räkna med att bli skjuten.

Här har vi alltså en presidentkandidat som är flerfaldigt åtalad för maktmissbruk och som öppet berättar hur han tänker missbruka makten för att jaga sina fiender. 

Normalt borde en sådan politiker vara helt chanslös.

Men Trump upphäver all politisk logik. Han ser ut att ha goda chanser att bli vald 2024.

Det krävs någon form av politisk jordbävning för att han inte ska utses till republikanernas kandidat. I en match mot Joe Biden ser det jämt ut. I vissa mätningar har Trump till och med ett försprång.

Lyckas Trump med sin taktik att skjuta fram alla rättsprocesser så ökar sannolikt hans chanser att bli vald. Vad säger det om det demokratiska tillståndet i USA?

Världen gör klokt i alla spänna fast alla säkerhetsbälten man har.