Godkänt, Reinfeldt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Över en miljon i utanförskap

Efter mer än ett år med den nya regeringen saknar fortfarande över en miljon människor jobb.

Men utanförskapet har minskat med drygt tio procent.

Godkänt, Reinfeldt!

KAn vara nöjd I oktober fanns det 1 238 000 personer i utanförskap från arbetsmarknaden. Det är långt ifrån alliansens mål som ligger på under en miljon. Men det är ändå godkänt, anser Aftonbladets Lena Mellin.

Den senaste av regeringens många handlingsprogram för att förmå människor att gå från bidrag startar om mindre än en vecka.

Det är jobbgarantin för unga mellan 16 och 24 år som varit arbetslösa i minst tre månader. Med jobbsökning, studie- och yrkesvägledning ska sysslolöshet ersättas med arbete eller utbildning.

Valrörelsen

Det var under valrörelsen förra året som Fredrik Reinfeldt (m), Maud Olofsson (c) och de andra borgerliga partiledarna till leda upprepade att över en miljon människor står utanför arbetsmarknaden. ”Utanförskapet” skulle brytas till varje pris. Det var socialdemokraternas fel att Sverige använde sina resurser så illa.

Exakt vad som menas med utanförskap är dock oklart. Finansdepartementet med Anders Borg (m) i spetsen gör en definition i statsbudgeten.

Maud Olofssons näringsdepartement gör en annan. Hennes stab räknar inte dem som helt eller delvis lever på socialbidrag. Men däremot räknar de in undersysselsatta och latent arbetssökande, exempelvis dem som studerar i väntan på det rätta jobbet.

Om man använder sig av näringsdepartementets definition så befann sig i oktober 1 238 000 personer i utanförskap. Det är många människor och klart över den miljon som alliansen tyckte var förfärlig i ordväxlingen med den förra regeringen.

Elva procent

Men under det senaste året har de faktiskt blivit 165 000 färre. Det är en minskning med drygt 11 procent på ett år.

Det måste betraktas som godkänt.

Även om det kommer att dröja ett bra tag innan siffran krupit ner under miljonstrecket Eller hur, Reinfeldt?

Följ ämnen i artikeln