Plötsligt var terroristerna inte så farliga längre

Terroriståklagaren Agnetha Hilding Qvarnström.

"Jag säger inte mer än att brott ej kan styrkas".

Terroriståklagare Agnetha Hilding Qvarnströms förklaring härom veckan till varför en förundersökning om finansiering av illdåd i Syrien lades ner rönte inte mer uppmärksamhet i medierna än några notiser.

Annat var det i vintras. I en gryningsraid grep Ekobrottsmyndigheten fyra män som misstänktes ha använt sig av svart arbetskraft och fuskat med fakturor. Inte mycket till story, men då Dagens Nyheter citerade en anonym källa som sa att misstankarna egentligen handlade om sedlar till Islamiska statens mördande var cirkusen i gång.
Att terroriståklagaren i intervjuer indirekt erkände att hon inte hade en aning om någonting genom att yrvaket förklara att hon inlett en förundersökning efter att ha läst i pressen "att det skulle förekomma finansiering av terroristbrott" borde möjligen ha fått journalisterna att dra öronen åt sig, inte minst med tanke på att varje gång hon ställt radikala muslimer inför rätta så har det slutat med fiasko och frikännanden.

Men då svensk press har drabbats av muslimdille och terrorismjournalistiken är den minst vederhäftiga sedan spekulationerna om Palmemordet rasade som värst var försiktighet inte aktuellt.

Stora rubriker och då tre av männen häktades i säkerhetssalen i Stockholm, bevakade av poliser beväpnade till tänderna, hade tidningar, radio och tv alldeles tappat fattningen.

Längst gick TV 4, som låtsades att männen frihetsberövats "för finansiering av terroristverksamhet" och inte för skattebrott.

Den feberheta rapporteringen nådde även pressen i Uzbekistan, där två av männen är medborgare.

Långa straff och tortyr har drabbat personer som anklagats för subversiv verksamhet och religiös extremism och misstänkt samröre med IS är allt annat än populärt. De skulle enligt sina advokater sväva i fara om de åkte dit.

När tre av de misstänkta i somras av tingsrätten dömdes till något års fängelse för ekobrotten och två friades hade pressen emellertid för länge sedan förlorat intresset.

Under rättegången i hovrätten byttes säkerhetssalen mot en vanlig sal. Större samhällsfara än så utgjorde plötsligt inte de skräckinjagande terroristerna.

– Jag önskar att medierna hade berättat om utvecklingen. Informationen hade nått Uzbekistan, säger advokat Mikael Fredblad, som försvarar en av männen.

I dag föll hovrättsdomen. I ett fyra sidor kort resonemang fastställs tingsrättens beslut för de som överklagade. Fängelse i ett år och nio månader för ekonomiskt skojeri.

Om denna nyhet har inte en rad skrivits.