My Rohwedder: ”SD är inte som andra partier”

TV4:s avslöjande om att Sverigedemokraterna har en ”trollfabrik” på nätet har inte påverkat opinionen.

Partiets väljare är kända för att inte reagera på skandaler – och även denna gång går SD oskadda genom de senaste veckornas turbulens.

Med drygt två veckor kvar till EU-valet, och med förtidsröstningen redan igång, visar Aftonbladet/Demoskops mätning små rörelser i opinionen.

S går ner lite, Moderaterna något upp. C och KD går mot katastrofala valresultat jämför med tidigare år och Liberalerna kanske inte ens kommer in i parlamentet.

För Miljöpartiet är EU-valet partiets bästa tid. I valet 2019 fick de
11,5 procent och i valet 2014 var de andra största parti på 15,4. I år ser förutsättningarna annorlunda ut. Dagens mätning, ett väljarstöd på 9,8 procent är något partiet inte ens kan drömma om i den nationella politiken. Men med tanke på MP:s svaga position i den nationella politiken kommer allt vara en vinst i EU-valet, även om de minskar i stöd.

Det är inte mycket som har förändrats, och det är just det som sticker ut.

Tre veckor har gått sedan TV4 avslöjade att SD:s kommunikationsavdelning använder sig av anonyma konton för att sprida politiska budskap och driva den politiska debatten i en riktning som gynnar partiet. Ett sådan avslöjande, mitt under en brinnande valrörelse, skulle vara en mardröm för vilket annat parti. Men SD är inte som andra partier.

I sin reaktion på granskningen försökte Åkesson också använda det som framkommit för att elda på sin valkampanj. I ett tal på YouTube kallade han granskningen för politisk propaganda och en del av en kampanj mot Sverigedemokraterna. Motståndarna var många - TV4, all annan media, politiska motståndare, politiska samarbetspartners - alla klumpades ihop och kallades ”klägget”. Åkesson uppmanade sina väljare att gå och rösta i EU-valet för att göra motstånd mot detta ”klägg”.

När väljarna nu får säga sitt om vem de skulle rösta på i EU-valet verkar SD:s väljare vara helt opåverkade av de senaste veckornas turbulens. Precis som i början av maj har Sverigedemokraterna 19,9 procents väljarstöd i Aftonbladet/Demoskops mätning.

Jimmie Åkesson har backat något från sin hårda, första reaktion men fortfarande står SD fast vid att det här är ett sätt de tänker använda för att fortsätta sprida politiska budskap. Samtidigt blir det allt mer påfrestande för hans samarbetspartier att försöka distansera sig från SD, såhär i valrörelsens sista skälvande dagar.

Två partiledare har det riktigt svårt - Ulf Kristersson och Johan Pehrson.

Kristersson menar att det inte är han, utan SD som ska svara på frågor om ifall det är rimligt för ett politiskt parti att driva debatt via anonyma konton. Men han har fel. Alla politiker har ett ansvar för en schysst politisk debatt. Som statsminister har han också möjlighet att sätta tonen för det regeringsunderlag han leder. Men Kristersson har valt en annan väg och att visa på ett undflyende ledarskap såhär nära ett val kan ha sina risker.

Man han har det inte lika tufft som Johan Pehrson.

Liberalernas hela identitet sätts ur spel om de förlorar sin plats i Europaparlamentet – och det är det som håller på att hända. Pehrson har gjort vad han kan för att rädda Liberalerna ur den prekära situation som SD-avslöjandet inneburit för partiet. Men resultatet är magert, det visar inte minst den här mätningen.