Åk på grön charter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

Så satsar reseföretagen på miljövänliga resor

Nu kan du lätta ditt samvetet och åka på grönare charter. Allt fler resebolag satsar på miljövänliga resor. Mest miljövänlig är tågcharter.

Länge har olika ekoresearrangörer anordnat resor i svensk natur för den som vill ha resor och upplevelser men ändå lägga så små avtryck på miljön som möjligt. Flyg genererar 2-3 procent av de globala utsläppen och är en av de största miljöbovarna när det gäller transporter.

Men misströsta inte, om du trodde att medelhavschartern var miljövännens största fiende kommer nu glada nyheter till dig!

Våra största researrangörer har de senaste åren storsatsat på att marknadsföra miljövänliga resor till de vanligaste charterorterna runt medelhavet samt i Turkiet och Thailand.

Man har börjat erbjuda tågcharter men även sett till att flygens utsläpp blivit betydligt lägre, enligt researrangörerna själva.

Fritidsresor arbetar efter en miljöstadga framtagen av WWF på sina anläggningar Blue Village och låter sina kunder klimatkompensera via Atmosfair och Climatecare, dessutom infördes systemet 5+5 vid årsskiftet.

– 5+5 innebär att vi vid bokning frågar om kunden är villig att lägga 5 kronor per bokad resenär. Gör kunden det lägger Fritidsresor till motsvarande summa, vilka sedan går till två olika projekt inom organisationen Atmosfair. Vi har sett att 60 procent av våra kunder väljer att betala de 5 kronorna per person och hittills har systemet genererat betydligt mer än vad CO2 kompensationen hos våra resenärer gjort, säger Jim Hofvenberg, miljöinformatör på Fritidsresor.

Kontrollerar miljöarbetet

Den tredje svenska jätten inom charterindustrin i Sverige – Apollo har inte några egna hotellanläggningar men försöker kontrollera miljöarbetet på de hotell som de erbjuder:

– Vi har nu under ett par månader kontrollerat alla hotell som vi arbetar med och försöker framhäva de som uppger att de har ett aktivt miljöarbete men vi tittar även på nya hotell som kan komma att läggas till i utbudet. Mest arbetar vi med att få ner utsläppen som flyget genererar där vårt eget flygbolag Novair ingår i projektet ecofly sweden, för en mer miljövänlig resa. Hittills har vi med små förändringar lyckats minska de farliga utsläppen med 3 procent och hoppas kunna minska med ytterligare 3 inom en snar framtid, säger Kajsa Moström, presschef på Apolloresor.

EU-blomman

En av Sveriges största researrangörer – Ving hävdar att man arbetat efter miljötänk sedan 70-talet och att utvecklingen har gått framåt. För att minska flygens utsläpp har Ving rustat upp gamla flygmodeller och infört enkla sätt att kompensera för sina reseutsläpp då man bokar resan. Företaget Greenseat låter resenärerna via hemsidan knappa in flygdestination och avreseort för att få en uträkning på flygsträcka och motsvarande mängd koldioxidutsläpp och sedan kan man enkelt betala in hundralapparna som sedan går till olika miljöprojekt, bland annat åt att plantera ny skog.

– Det blir allt store efterfrågan från resenärerna på miljövänliga alternativ och då har resebranchen varit tvungen att haka på för att behålla sina kunder. Ett av våra sunwinghotell i Grekland var dessutom det första hotellet i Europa att märkas med miljömärkningen EU blomman. Idag har vi över 100 miljömärkta hotell i Europa, sager Lisa Thorngren informatör och pressansvarig på Ving.

Att en anläggning är märkt med EU blomman innebär ett mångsidigt miljötänk.

– På våra miljömärkta hotell är alla textilier av ekologisk bommull, allt från personalens kläder till lakan och kuddar. Alla sunwing anläggningar har egen avfallssortering och vi är noga med att använda oss av biologiska rengöringsmedel för pooler och utrymmen. Dessutom försöker vi inhandla närproducerat och ekologiskt, sager Lisa Thorngren.

Dålig avfallshantering

Men det finns motgångar även i semesterparadis. Ländernas egna avfallshantering är ofta mycket dålig och många ganger ett stort problem, berättar Lisa:

– Det är inte alltid så lätt att övertala en hotellägare i Grekland eller Spanien att han ska införa energibesparande åtgärder, men om vi lyckas att få dem att förstå att miljöhänsyn även gynnar hotellens ekonomi tror jag vi kan se en förändring och det är vad vi arbetar mot.

Följ ämnen i artikeln