SvD/Sifo: Löfvens sämsta mätning

Uppdaterad 2015-04-19 | Publicerad 2015-04-18

MP ökar i senaste SvD/Sifo-mätningen.

Samtidigt fortsätter S-raset – partiet gör sitt sämsta resultat under Stefan Löfvens tid vid rodret.

”Kräftgången för S fortsätter” twittrar statsvetaren Jonas Hinnfors.

Miljöpartiet gör en mindre succé i SvD/Sifos senaste opinionsmätning. Partiet ökar med 2,3 procentenheter och ligger nu 2 procentenheter över sitt valresultat, skriver Svenska Dagbladet.

Men för regeringen är mätningen både vinst och förlust.

Samtidigt som MP går framåt backar nämligen Socialdemokraterna med 2,4 procentenheter och har i dag 27,4 procent av väljarstödet.

Löfvens sämsta

Det är partiets sämsta resultat i mätningen sedan statsminister Stefan Löfven blev S-ledare.

Mätningen är gjord i samband med att regeringen presenterade sin vårändringsbudget, som innebär ett första steg för dem att sätta sin egen politik.

Att MP går framåt och S tappar under den perioden tolkar Sifos-analyschef Toivo Sjörén att budgetpresentationen blivit en seger för de gröna. Han menar också att de sluppit den svekdebatt som drabbat S, skriver SvD.

– Det sänkta rotavdraget och den höjda bensinskatten har diskuterats mycket, vilket främst drabbat Socialdemokraterna, säger han till tidningen.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, kommenterar Sifo-mätningen på Twitter:

”MP tycks ha klarat halvår i regeringen ganska väl. S kräftgång fortsätter”.

SD backar

Samtidigt som det går både upp och ner för regeringspartierna så tappar Sverigedemokraterna i den senaste mätningen. Partiet backar 1,4 procentenheter och är nu nere på 12,5 procent.

Enligt Toivo Sjörén går minskningen delvis att spåra tillbaka till de interna striderna i partiet. Han berättar för SvD att partiet tappade mer den vecka som bråken inom SD var mest omskrivna.

– Nu bråkar de internt och har ingen att skylla ifrån sig på. Ingen kan tycka att någon annan är elak mot partiet. Det är en viktig skillnad, säger han till SvD.

Förändringarna bland allianspartierna är små. Moderaterna och Folkpartiet ökar något medan C tappar tillsammans med KD som halkar ner under fyraprocentsspärren med 3,9 procents väljarstöd i den senaste SvD/Sifo-mätningen.