Snögubbens tid är över

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-11-03

Njut av snön och kylan nu - snart är de ett minne blott

SMÄLTER BORT Alla glada snögubbar kan höar till dåtiden när klimat- förändringarna höjer medeltemperaturen. Och några vita jular blir det inte heller tal om för våra barn och barnbarn.

Snögubben och pulkaåkningen kan bli ett minne blott.

Vasaloppet likaså.

Det vi tar för givet kanske våra barn och barnbarn aldrig får uppleva.

- Världen måste reagera på temperaturhöjningen, men det är inte för sent att göra något, säger Martina Krüger på Greenpeace.

Skidåkare i svenska fjällen - snart ett minne blott.

I takt med att vårt klimat förändras kommer våra liv att påverkas. Även vi som bor i Sverige kommer att få leva med klimatförändringarna. Redan nu kan vi se resultaten av klimatförändringarna och inom hundra år kommer effekterna att bli mycket tydliga. Världen kan komma att se annorlunda ut för våra barn och barnbarn.

- Snösäsongen kommer att bli mycket kortare. I Skåne är det mindre sannolikt att det kommer att snöa. Samma sak gäller isarna. Klimatet förskjuts uppåt så man kommer att få åka norrut för att uppleva snö, säger Erland Källén, professor i meteorologi.

Pressa bilindustrin

I Vitabergsparken i Stockholm träffar vi Cesina Cederlid Littholt, 41, med sonen Anton, 6, som är i full färd med att åka pulka. Cesina är bekymrad över klimatförändringen.

-Om alla gör något så kanske det hjälper. Men framför allt är det bilindustrin vi måste sätta mer press på, så att bilarna blir mer miljövänliga, säger hon.

Sedan 60-talet har jordens medeltemperatur stigit med 0,6 grader och temperaturen stiger i en alarmerande takt. Redan i dag kan man se effekten av den globala uppvärmningen. Tjockleken på Arktis havsis har under sommartid minskat med 40 procent. Glaciärerna smälter världen över och snö- och istäcken krymper, det bevisar bland annat tre bilder på Triftglaciären i Schweiz som Greenpeace släppte i går.

- De tre bilderna från Trift-glaciären är tagna 1948, 2002, och 2006. De visar tydligt att smälthastigheten har ökat enormt sedan 1948. Men det är inte för sent att göra något. Det går att vända utvecklingen trots att det ser illa ut på bilderna, säger Martina Krüger, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Greenpeace i Sverige.

Fler värmeböljor

Regioner som redan var varma drabbas nu allt oftare av värmeböljor. Även i Sverige har det blivit varmare och framöver kommer skillnaden att bli ännu mer märkbar.

- Exakt hur stor klimatförändringen blir beror på koldioxidutsläppens storlek. Fortsätter vi längs den nu inslagna vägen blir det tre till fyra grader högre medeltemperatur i Sverige. Södra Sverige kommer att likna Frankrike.

Svealand och längs Norrlandskusten får då ett klimat som Skåne har i dag.

- Det blir en rejäl klimatförändring, säger Erland Källén.

11 saker våra barn och barnbarn inte kommer att kunna göra i framtiden

Tidigare i serien om klimathotet

Anders Munck, Joachim Kerpner, Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln