Draget: Konverterar till islam – för Palestina

Publicerad 2023-12-22

Unga på Tiktok konverterar till Islam för att visa sitt stöd för Palestina.

Trenden har blossat upp i USA efter den 7 oktober.

– Det var när jag såg det palestinska folkets lidande som jag började läsa Koranen för första gången, säger influencern Abbey Hafez till Kulturnyheterna.

Följ ämnen
Israel

I drygt en månad har den amerikanska influencern Abbey Hafez varit muslim.

Innan det var 25-åringen kristen. Nu använder hon sitt konto på Tiktok, som har över 300 000 följare, till att inspirera andra att göra samma resa.

– Det var när jag såg det palestinska folkets lidande som jag började läsa Koranen för första gången, vilket förändrade allt för mig, säger Abbey Hafez till SVT:s Kulturnyheterna.

Läser högt ur Koranen

Skärmdump från Abbey Hafez Tiktok-konto.

Under hashtaggen "quranbookclub” har videor på Tiktok med omkring 1,9 miljoner visningar samlat ungas engagemang för islam.

En del använder appen för att läsa högt ur Koranen.

Andra gör videor där de berättar att de valt att konvertera till religionen på grund av kriget mellan Israel och Hamas – till stöd för palestinier.

– Personerna sympatiserar med det palestinska folket och fascinerad av hur de tycks finna tröst i islam. För vissa blir det en identifikation som kan leda till att de själva konverterar, säger Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

– För vissa blir det som en alternativ religion som man fyller med sitt eget innehåll.

Han kallar det en individualisering av islam.

– En del gör egna val i förhållande till traditioner och knyter an religionen till frågor som ligger dem själv varmt om hjärtat, som exempelvis feminism eller klimat.

Professorn Simon Sorgenfrei.

Experten: Unga svenskar radikaliseras

Enligt Simon Sorgenfrei kan forskare se att det med åren blivit allt vanligare att unga hittar ett religiöst sammanhang i sociala medier.

– Under epoken med Islamiska staten såg vi liknande tendenser. Att många radikaliserades via sociala medier snarare än i moskémiljöer.

Att unga konverterar för att visa sitt engagemang och stöd har ännu inte nått Sverige i större utsträckning.

Men Simon Sorgenfrei ser andra tendenser hos svenska ungdomar efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober i år.

– Unga personer som tidigare inte varit religiöst engagerade hittar till religionen utan sociala medier. Deras nyfunna intresse är direkt kopplat till konflikten mellan Hamas och Israel.

Kopplas till antisemitism

Valet att konvertera går då ofta snabbt, säger Simon Sorgenfrei.

– Det finns så klart en risk att detta leder personerna till en radikal och militant tolkning av islam, vilket då är starkt kopplat till ett uttryckt hat för judar och staten Israel.

Vad kan man göra om man märker att en person i ens närhet är på väg att radikaliseras?

– Vi får alla hjälpas åt att hålla koll på dessa personer. Imamer och andra i moskéerna kan vara vaksamma på detta. Om man märker att någon i ens närhet plötsligt får ett religiöst uppvaknande och uttrycker stöd för våld mot exempelvis judar kan det vara läge att prata med personen och ställa frågor.

– För personer som har radikaliserats men vill ta sig ur det finns det hjälpnummer att ringa.

Unga berättar i videor att de konverterar till religionen på grund av kriget mellan Israel och Hamas. Bilden är tagen från södra Gazaremsan.

ANNONS