Israeliska militärens utredning: Gisslan som sköts viftade med vit flagg

Uppdaterad 2023-12-28 | Publicerad 2023-12-16

Yotam Haim, 28, Alon Shamriz, 26 och Samer Al-Talalka, 25, lyckades fly från Hamas.

Då misstogs de för terrorister och sköts av israelisk militär.

När de sköts hade de bara överkroppar och viftade med vit flagg, visar en tidig utredning från den israeliska militären.

Följ ämnen
Israel

Tidningen Times of Israel hänvisar till en tidig utredning som den israeliska militären gjort.

De tre gisslantagna hade lyckats fly från eller lämnats av Hamas i området Shejaiya i Gaza City när de upptäcktes av en soldat.

Alla tre hade bar överkropp och en av dem bar på en pinne med en egentillverkad vit flagga.

Men soldaten ska ha trott att de tillhörde Hamas och att de gick mot honom och de andra soldaterna i ett försök att lura dem i en fälla. Soldaten skrek ”terrorister” och öppnade eld.

Ropade hjälp på hebreiska

Två av männen sköts enligt utredningen ihjäl, den tredje skadades och flydde in i byggnaden de kom från. Vid det laget beordrade befälhavaren för bataljonen soldaterna att sluta skjuta.

Samtidigt hörde trupper hur någon ropade på hjälp på hebreiska. Kort därefter kom den skadade mannen ut – och sköts då ihjäl av en annan soldat.

Enligt den israeliska militären bröt soldaterna mot reglerna när de sköt mot gisslan, men har förståelse för att de gjorde det.

Enligt Times of Israel har Hamas gjort flera försök att lura in israeliska soldater i bakhåll. Flera civila som framstått som obeväpnade har senare visat sig vara självmordsbombare, enligt tidningen.

Det har senare kommit uppgifter om att israeliska soldater i onsdags sett en med byggnad med ordet ”SOS” och ”Hjälp, tre gisslan” sprejade på fasaden några hundra meter från platsen där gisslan sköts.

Hundratals demonstrerade i Tel Aviv

Den israeliska militären säger att man är djupt ledsna över händelsen. Daniel Hagari, talesperson för militären, har lovat att man kommer att gå till botten med det inträffade.

Sent på fredagskvällen samlades hundratals utanför Israels försvarsministerium i Tel Aviv. Demonstranterna krävde att premiärminister Benjamin Netanyahu och hans regering gör mer för att säkra frisläppandet av de cirka 130 personer som hålls som gisslan av Hamas.

Under lördagen kom uppgifter om att Israel beslutat att återuppta förhandlingarna med Hamas. Något som senare bekräftades av Qatar som medlat mellan parterna tidigare under kriget.

Hamas har tagit hundratals israeler som gisslan och vissa har släppts i fångutväxlingar. På bilden återförenas Liam Or som suttit gisslan med sin pappa.