Lovisa får inte göra lumpen - på grund av glutenintolerans

Publicerad 2023-04-13

Lovisa drömde om att få jobba i beridna högvakten och försvara Sverige.

Men när hon fyllde i ansökningsformuläret fick hon nej direkt. Anledningen var hennes glutenallergi.

– Man borde se på vilka positioner det kan fungera med celiaki. Därför kommer vi anmäla det här till DO för att få en klarhet i vad som gäller, säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.

Lovisa, 28, från Värmland drömde om att få jobba i beridna högvakten i Stockholm. Hästintresset har alltid funnits där och för tre år sedan bestämde hon sig för att göra slag i saken. Hon sökte till grundläggande militär utbildning (GMU).

– Jag sökte för att utmanas och få en bra erfarenhet. För att få jobba på beridna högvakten måste man göra lumpen.

När hon fyllde i ansökningsformuläret fick hon frågan om hon led av celiaki, eller glutenintolerans som det också kallas.

– När jag hade fyllt i det blev jag nekad. De kunde inte garantera min kost. Det var nej direkt på hemsidan.

Inte så allvarlig

Lovisa har inte en så allvarlig form av celiaki. Om hon får i sig gluten får hon kräkningar, men de går över ganska snabbt, berättar hon.

– Så fort jag fått ur mig det så att säga, så slutar kräkningarna. Jag förstår att de behöver veta det. Men jag trodde att det var så de kunde erbjuda mig specialkost. Inte att de skulle hindra mig från mönstringen.

Men man är ju ändå i militären för att det kan bli krig. Om du börjar spy mitt i en skyttegrav, vad händer då tänker du?

– Jag förstår om det blir krig. Men då kommer det ju vara problem med all mat. Det finns ju massa man kan överleva på i en krigssituation som inte innehåller gluten.

Försvarsmakten skriver i ett mejl till Aftonbladet att man ”inte kan garantera glutenfri kost i krig så får personer med celiaki inte göra grundutbildning med värnplikt.”

Vill se individuell bedömning

Istället vill Lovisa se att försvarsmakten gör en individuell bedömning. Det är även även Svenska Celiakiförbundet är inne på efter att flera med celiaki larmat om att de nekas göra lumpen, något som P4 Uppland rapporterat om.

– Vi vill se en individuell prövning. Alla med celiaki är inte likadana och alla reagerar inte likadant om man får i sig gluten, säger Linus Engqvist Richert, ombudsman på Svenska Celiakiförbundet.

Att försvarsmakten konsekvent väljer bort de med celiaki oavsett hur allvarliga symptom de har är ingenting som hade accepterats med andra funktionsvariationer, säger han.

– Om vi tar synnedsättning som exempel. Har man glasögon och de går sönder. Då ser man inte lika bra och blir inte lika stridsduglig. Men det är ju inte som att man har en stor kampanj för att de med glasögon eller linser ska förbjudas att göra lumpen.

Kommer inte ändras

Men försvarsmakten har inga planer på att ändra nuvarande system skriver deras presstjänst i ett mejl.

”Eftersom Försvarsmakten inte kan garantera glutenfri kost i krig så får personer med celiaki inte göra grundutbildning med värnplikt.

Personer med sjukdomar som kräver regelbunden medicinering får också avslag vid ansökan till grundutbildning med värnplikt och det är av samma anledning som personer med celiaki. Det går nämligen inte garantera att en person som behöver specialkost eller medicinering alltid kan få sitt behov av detta tillfredsställt. Vid exempelvis en insats, eller i yttersta fall vid krig, kan mattillförseln vara begränsad och att då ha soldater med specialbehov på grund av celiaki eller sjukdomar blir högst olämpligt och kan även vara farligt.”

Hävdar diskriminering

Det är inte en förklaring Linus Engqvist Richert köper och förbundet planerar att dra saken till diskrimineringsombudsmannen (DO).

– Alla med celiaki reagerar inte likadant. Man borde se på vilka positioner det kan fungera med celiaki och på vilka det inte fungerar. Därför kommer vi anmäla det här för att få en klarhet i vad som gäller.

Även om Lovisa inte kunde förverkliga sin dröm att jobba inom försvaret fick hon ändå jobba med hästar. I dag är hon ridlärare. Men hon hoppas fortfarande på en förändring.

– Man skulle kunna få in så många fler i försvarsmakten som vill göra sitt istället för att bara säga nej direkt via ett nätformulär.