Nassersjukhuset i södra Gaza stormas

Publicerad 2024-02-15

Nassersjukhuset i Khan Yunis vid en tidigare attack. Arkivbild.

Nassersjukhuset i Khan Yunis i södra Gaza stormas av israeliska styrkor.

Man uppger att målet med operationen är att hitta gisslan.

Vårdpersonal ska ha bakbundits, och flera personer tros vara skadade.

Nassersjukhuset i Khan Yunis i södra Gaza stormades under torsdagsförmiddagen av israelisk militär (IDF).

IDF uppger att man har ”trovärdig underrättelseinformation” om att terrorstämplade Hamas egna medlemmar finns på sjukhuset, samt att gruppen hållit personer som man tog som gisslan vid attacken mot Israel den 7 oktober inne på sjukhuset. Man uppger också att några av de tillfångatagna som dödats kan finnas kvar i byggnaden.

– Sedan Hamas massaker den 7 oktober har IDF strävat efter att uppnå målet att krossa Hamas och få hem gisslan. Tyvärr vet vi att några av de tillfångatagna inte längre lever. Vårt mål är att hitta dem och ta hem kropparna från Gaza, säger IDF-talespersonen Daniel Hagari i ett uttalande.

– Vi genomför riktade räddningsoperationer – precis som vi gjort tidigare – på platser där vår underrättelseinformation visar att de kidnappades kroppar kan finnas.

Uppgifter: Bakbundits

Al Jazeeras reporter på plats uppger att flera personer har skadats under den israeliska räden. Reportern beskriver också att personal på sjukhuset har radats upp och fått sina händer bakbundna, skriver TT.

Stormningen ska ha inletts från sjukhusets ambulansgarage, där flyende palestinier satt upp sina tält, uppger Ashraf al-Qudra, talesperson för Gazas Hamaskontrollerade hälsodepartement, enligt Al Jazeera.

Al-Qudra uppger att de israeliska styrkorna beordrat bland annat äldre och nyfödda patienter att flytta till en äldre del av sjukhuset, där nödvändig utrustning inte finns.

– De israeliska ockupationsstyrkorna har tvingat Nassersjukhusets personal att lämna intensivvårdspatienter ensamma, något som riskerar deras liv, säger Ashraf al-Qudra, enligt kanalen.

Under onsdagen och torsdagen beordrade IDF vårdpersonal, patienter och tusentals flyktingar som sökt skydd på Nassersjukhuset att evakuera. Samtidigt kom uppgifter om att militären skjutit mot de som försökt lämna. Även under torsdagen har flera medier rapporterat om att de som evakuerar beskjuts.

”Utgör ryggraden”

Nassersjukhuset beskrivs som ett av Gazas viktigaste sjukhus.

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa i förra veckan att vårdinrättningen ”utgör ryggraden för södra Gazas sjukvårdssystem”.

WHO:s särskilda sändebud för palestinska territorier, Rik Peeperkorn, sa nyligen:

– Vi kan inte förlora det sjukhuset. Det är oerhört viktigt.

Enligt FN fungerar nu inget sjukhus i Gaza till fullo. Endast 13 av territoriets 36 sjukhus är i bruk, men inget av dem är fullt fungerande.

Israel har upprepade gånger anklagat Hamas för att använda sjukhus i militärt syfte, och genomfört omfattande räder mot vårdinrättningarna.

Hamas har nekat till alla sådana anklagelser.

Följ ämnen i artikeln