Dyraste skinkan smakar bäst

Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2003-12-18

Men du får nästan lika god för mindre än halva priset

När den hårda testningen i avskildhet är färdig får expertpanelen tjuvstarta julen med skinka, senap, äppelmos, brysselkål och förstås mumma i glasen. Från vänster Jonas Svensson, tredjeårselev vid Stockholms hotell- och restaurangskola, Christina Möller, chef för Coops provkök, stjärnkrögare Henrik Norström, jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, Johan Bergstrand, tredjeårselev vid Stockholms hotell- och restaurangskola, Ella Nilsson, vd för Svensk Köttinformation. Läs hela skinktestet på Mat+vin.

De dyraste skinkorna var de bästa, enligt Aftonbladets expertpanel. Allra godast var julskinkan från Nibble gård som fick fyra plus.

Men både Icas och Signums färdigkokta skinkor ligger tätt efter lyxskinkorna - för mindre än halva priset.

Sämsta tänkbara skinkval i år är Scans nyhet färdigskivad skinka.

Nio skinkor, som finns att köpa i hela landet, samt en gårdsskinka hårdgranskades vetenskapligt av Aftonbladets expertpanel under ledning av Coops provkök.

Värt pengarna?

Den dyra gårdsskinkan fanns med för att en gång för alla få svar på frågan: Kan det verkligen vara värt 149 kronor per kilo att äta skinka från en namngiven gård, där den speciella omsorgen av djuren poängteras?

Efter hårt, koncentrerat arbete kunde panelen konstatera att den exklusiva skinkan från Nibble gård utanför Västerås var den enda som höjde sig över medelbetyget 3.

Så man minns

- Det är ju så här man minns sin barndoms skinka, säger jordbruksministern Ann-Christin Nykvist som gav Nibbleskinkan högsta betyg.

Men när alla betyg är inräknade så står det också klart att varken Icas eller Signums färdigkokta skinka blir helt utklassade av gårdsskinkan eller av den färdiggriljerade skinkan från Bröderna Nilsson, också 149 kronor per kilo.

Det är bara små marginaler som avgör till de dyrare skinkornas fördel.

"De är för magra"

Annars var det en ganska kritisk jury som inte tyckte att någon av de övriga skinkorna var några höjdare.

- De är alldeles för magra, klagade stjärnkrögaren Henrik Norström, som just vunnit utmärkelsen Årets Krog för sin restaurang Lux.

Ella Nilsson, vd för Svensk Köttinformation, höll med:

- De känns för torra. Och varför så snålt med fettrand?

Botten: färdigskivad

Det absoluta bottennappet stod Scan för med sin nyhet för i år: den färdigskivade skinkan. Den säljs i förpackningar om ca 800 gram och är tänkt för det lilla hushållet eller för några skivor till glöggfesten. Men resultatet är 20 plastiga skivor som knappast kan beskrivas som julskinka.

Karin Ahlborg

Följ ämnen i artikeln