Kent Ekeroth

AFTONBLADET AVSLÖJAR: Ekeroth på väg tillbaka till justitieutskottet

Av: 

Kenan Habul

NYHETER

Aftonbladet kan i dag avslöja att den skandalomsusade sverigedemokraten Kent Ekeroth med största sannolikhet kommer tillbaka till justitieutskottet.

Han petades därifrån som straff för sin inblandning i järnrörsskandalen för knappt två år sedan.

– Han är onekligen en stor resurs. Men samtidigt riskerar Jimmie Åkesson att anklagas för dubbelmoral och att nolltoleransen inte gäller alla, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Kent Ekeroth är en av SD:s mest omstridda riksdagsmän.

Hans islamfientliga retorik har kritiserats även internt. Likaså hans inblandning i hatsajten Avpixlat.

Men det var i samband med järnrösskandalen, som Expressen avslöjade i november 2012, som han tvingades lämna sitt uppdrag i justitieutskottet och avgå som partiets rättspolitiske talesman.

Men ett år senare kunde Dagens Nyheter berätta att Ekeroth var på väg in i värmen igen. Av de motioner som Richard Jomshof, efterträdaren som rättspolitisk talesperson, lämnade in på rättsområdet under 2013 hade två tredjedelar undertecknats även av Kent Ekeroth.

”Vatten under broarna”

I dag kan Aftonbladet avslöja att Ekeroth troligtvis får tillbaka platsen i justitieutskottet - en av de mest statusfyllda. Aftonbladet har tagit del av en intern lista som avslöjar vilka utskott SD-ledamöterna är tänkta att sitta i. Enligt säkra källor bestämdes det redan i somras.

– Man kan tolka det som att partiet anser att det har runnit tillräckligt mycket vatten under broarna och att han inte anses vara en lika stor belastning som tidigare, säger Jenny Madestam.

Bland partiets före detta och nuvarande medlemmar har Ekeroths namn ofta nämnts som exempel på att Jimmie Åkessons nolltolerans-linje inte gäller personer som står partiledningen nära.

– Kritikerna kan alltid hävda att pratet om nolltolerans blir motsägelsefullt när Ekeroth tillåts komma tillbaka, säger Madestam.

Samtidigt har Ekeroth också starkt stöd. Han är en av dem som alltid lockar störst publik när han föreläser för SD:are ute i landet. Och SD-topparna försvarar honom benhårt utåt. 

"Han höll bara i kameran och sa inget dumt" är en vanlig förklaring till att han inte tvingades bort från partiet och riksdagen efter järnrörsskandalen, ett öde som drabbade Erik Almqvist.

”Ses som en tillgång”

Att han är oerhört flitig i riksdagen är ett annat argument. I samband med sin personvalskampanj inför årets val lyfte Ekeroth själv fram att han är "den riksdagspolitiker som har lagt fram flest motioner".

– Han ses som en tillgång. Han är erfaren, bra på att uttrycka sig i tal och skrift. Man kan tycka att det är ytliga egenskaper, men i ett parti som har många nya ledamöter utan formell utbildning och politisk erfarenhet är det mycket värdefullt, säger Jenny Madestam.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är flera av de nya utskottsledamöterna missnöjda med sin placering. I princip har bara riksdagsveteraner och de personer som klättrar uppåt blivit placerade i de utskott de haft som sitt förstahandsval.

– Vi har mer eller mindre fått ett papper i vår hand med placeringar, säger en SD-källa.

Någonting som inte förvånar Jenny Madestam.

– Graden av toppstyrning varierar från parti till parti. Men SD är extremt toppstyrt. Det är en liten grupp som styr partiet och det finns inte mycket utrymme att opponera sig mot det. Det är ju också en överlevnadsstrategi, är du inte med ledningen, hamnar du utanför, säger Jenny Madestam.

”Listan är inte färdig”

Henrik Gustafsson, pressekreterare på Sverigedemokraternas riksdagskansli, vill inte kommentera några namn.

– Det gör vi när vi lämnar in den till riksdagen på lördag. Listan är ännu inte färdig. Det kan komma ändringar, säger han till Aftonbladet.

Förutom Ekeroth ser Markus Wiechel ut att bli ordinarie i justitieutskottet, trots att han angett utbildnings-, arbets- och konstitutionsutskottet som sina förstahandsval. Om han eller Ekeroth blir rättspolitisk talesperson är ingenting Gustafsson vill kommentera.

– Vi går inte in på några detaljer innan lördagen, säger han.

Jomshof – ny partisekreterare?

En annan sak som sticker ut är att partiveteranen Richard Jomshof, som tillhör den absoluta partitoppen, inte har föreslagits till en ordinarie plats i något utskott.

Som det ser ut nu lär han representera Sverige i Nordiska rådet som träffas två gånger om året. Flera personer inom partiet tolkar det som att Jomshof kan bli ny partisekreterare efter Björn Söder. SD vill inte kommentera den uppgiften.

– Det är högst troligt. Han är en respekterad och omtyckt person med lång erfarenhet, säger Jenny Madestam.

Aftonbladet söker Richard Jomshof och Kent Ekeroth för en kommentar.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kent Ekeroth

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna

Markus Wiechel

Björn Söder

Erik Almqvist

Richard Jomshof