AFTONBLADET AVSLÖJAR: Filmen visar sprickan i SD

Uppdaterad 2014-03-25 | Publicerad 2014-03-24

Här avslöjar Jimmie Åkessons närmaste man Linus Bylund hur mycket han hatar partikollegan Kent Ekeroth.

I en smyginspelad film, som Aftonbladet i dag kan visa, placerar Bylund partikamraten på andra plats efter Anders Behring Breivik på sin hatlista.

Nu vittnar personer med insyn i SD om hur Ekeroths extrema åsikter om islam skapar en spricka i partiet.

Linus Bylund är partiledaren Jimmie Åkessons stabschef och beskrivs ofta som en av de mäktigaste inom Sverigedemokraterna. Vissa pekar ut honom som partiledarkandidat efter Åkesson.

Inför valet i höst har han plats nummer 31 på partiets riksdagslista.

Aftonbladet kan i dag avslöja en smyginspelad film från 2012, som vittnar om en djup spricka mellan Bylund och partikamraten Kent Ekeroth.

I en paus under ett möte frågar Bylund den dåvarande sverigedemokraten Daniel Assai om han kan gissa vem Bylund hatar mest av alla på hela jorden. Svaret på frågan är den norska massmördaren Anders Behring Breivik.

När han har sagt det, går Linus Bylund runt hörnet för att kontrollera att ingen annan hör dem innan han säger:

– Breivik, och sen kommer Kent… han är långt under i och för sig.

De två Sverigedemokraterna går ut för att röka och fortsätter samtalet. Daniel Assai säger att Sverigedemokraterna är fullt av personer som tycker som Ekeroth varpå Bylund svarar att han tycker att SD måste prata om något annat än bara islam.

Bylund i filmen: ”Kent är ett ok”

Kritiken är tydligt adresserad till Kent Ekeroth, den person inom Sverigedemokraterna som har den hårdaste retoriken mot islam.

Ekeroth anser att invandringen av muslimer till Europa är ett hot mot västvärldens demokratier och har sagt att den är en del av ett tusenårigt krig som islam för mot den kristna världen.

– Kent är ett ok, är det vår roll som politiker att prata om nåt tusenårigt krig, det är jävla ohederligt hela grejen, säger Linus Bylund i filmen.

Innan Aftonbladet visar filmen för Linus Bylund får han frågan om han har sagt att Ekeroth är ett ok.

– Har jag sagt det? Nej det tror jag inte att jag har sagt, säger han.

Du har också sagt att han är en belastning och att han inte ska hålla på och prata om ett tusenårigt krig?

– Om jag har sagt så håller jag med mig själv, jag tycker inte att han ska prata om det.

Du har också sagt att efter Anders Behring Breivik är Ekeroth den person som du hatar mest?

– Som jag hatar mest? Jag är god vän med Kent. Jag hatar honom inte alls.

Så du ska inte ha sagt att efter Breivik kommer Kent på plats nummer två?

– Nej, det hoppas jag inte.

Efter att ha sett filmen berättar Linus Bylund att han hoppas att Aftonbladet sänder hela klippet. (Hela videon ligger på aftonbladet.se)

– Det är tydligt att jag försöker göra en poäng av att jag inte hatar Kent. Jag skrattar ju när jag säger det.

Efter massmordet på Utöya beskylldes SD för att dela samma världsbild som Breivik. En anklagelse som partiet har kallat ohederlig och på alla sätt bestridit.

Varför nämner du Kent i samma sammanhang som Breivik när SD så starkt har försökt distansera sig från Breivik?

– Det är tydligt att vi pratar om någonting som Kent har skrivit eller sagt som jag inte ställer upp på. Där det är lätt att bolla upp de här kopplingarna helt i onödan och då är det klart att jag blir arg på Kent. Jag kan säga väldigt hätska saker i samtal med andra människor. Det är också viktigt att komma ihåg att det här är en tjuvinspelning, säger Linus Bylund.

– Jag jämför inte honom ett dugg med Breivik. Det här handlar om någonting som har kopplingar till efterdyningarna kring Brevik. Och ja, jag hatar Breivik.

Svarar i brev

Bara en timme efter att intervjun med Aftonbladet var över publicerade han en bild på twitter där han pussar Ekeroth.

Och Kent Ekeroth själv tar hela inspelningen med ro. I ett brev till Aftonbladet skriver han:

”Jag har hört vad Linus har sagt och det är löjligt av er att påstå att han ska ha jämfört mig med Breivik. Jag och Linus har ibland olika perspektiv och kan ha en skämtsam jargong oss emellan, det är ömsesidigt och inget som jag har något problem med. Jag tycker ni försöker göra en höna av en fjäder”.

Partiets presschef Martin Kinnunen kommenterar så här:

– Det är Linus Bylund själv som får redogöra för vad det är som försiggår på den där filmen. Det är inget som har med partiets politik att göra. Vi har ett jäkligt gott klimat i partiet.