Nyheter

”Klart att Söder tappar makt inom partiet”

Av: 

Lisa Röstlund

Kenan Habul

NYHETER

Han lät sig fotograferas med en nazistsoldat och jämförde homosex med pedofili.

Nu får Björn Söder en hederspost i riksdagen som andre vice talman.

Men samtidigt minskar den skandalomsusade SD-veteranens makt inom partiet.

– Det är tydligt att det är en maktförskjutning på gång, säger en SD-källa.

Björn Söder har varit Sverigedemokraternas partisekreterare sedan 2005. Samma år tog Jimmie Åkesson över partiledarposten.

När SD kom in i riksdagen 2010 blev Söder även gruppledare.

Tillsammans med Åkesson och chefsideologen Mattias Karlsson samt riksdagsmannen Richard Jomshof, har han varit en av de absolut mäktigaste personerna inom SD.

Men i samband med partiets kongress i Västerås 2013 berättade han att han vill sluta som partisekreterare och fokusera på arbetet i riksdagen.

"Hoppas att Björn försvinner"

Samtidigt avslöjade den antirasistiska stiftelsen Expo att det finns ett utbrett missnöje med Söder internt. På en hemlig bandinspelning som Expo publicerade sa SD:s presschef Martin Kinnunen:

"Det finns jättestora problem i partiets organisation. Jag skulle hoppas att Björn försvinner och det skulle jag tro händer. Jag vet inte men jag skulle tro det."

Enligt Expo hävdade Martin Kinnunen att Söder inte är en "stark chef", att hans "kontrollbehov är ett problem", och att han omger sig med "ja-sägare".

Både Söder och Kinnunen försökte släta över bråket. Och Söder bedyrade att kritiken mot honom inte påverkade hans beslut att lämna partisekreterarposten.

– Har man det uppdraget, trampar man alltid någon på tårna om man ska göra något. Ska man vara omtyckt av alla ska man inte göra någonting. Jag tror ändå generellt att de flesta uppskattar det jobb som jag har gjort. Men jag känner att jag inte orkar med två tunga uppdrag och därför har jag sagt att jag vill sluta som partisekreterare senast efter valet. Jag vill koncentrera mig på politiken och jobbet som gruppledare i riksdagen, så sa Björn Söder till Aftonbladet i november förra året.

"Klart att han tappar makt"

Det är ännu oklart om vem som blir ny partisekreterare, däremot blir Mattias Karlsson ny ledare för riksdagsgruppen, någonting som den till SD närstående sajten Nyheter Idag var först med att avslöja.

Även om vice talmansposten är någonting som SD har strävat efter tolkar många utnämningen som att Söder inte längre spelar lika viktig roll inom SD.

– Det är symboliskt och ceremoniellt viktigt uppdrag. Men det är klart att han tappar makt inom partiet, säger den Timbro-anknutne SD-experten Andreas Johansson Heinö.

Istället sker en maktförskjutning till en krets som under förra mandatperioden jobbade nära partiledaren Jimmie Åkesson, berättar flera med insyn i partiet.

– Det har jag också hört, att det gamla gänget som Söder ingår i tappar makt till förmån för bland andra Linus Bylund, nuvarande stabschef hos Åkesson och presschefen Martin Kinnunen, berättar Andreas Johansson Heinö.

Jämfört homosex med pedofili

En person som länge haft en framträdande position inom Sverigedemokraterna säger till Aftonbladet att vice talmansposten är ett sätt för SD att belöna Söder för en lång och trogen tjänst.

– Precis som man gör i de andra partierna.

Enligt samma källa har Söders många kontroversiella uttalanden genom åren till slut spelat in i beslutet att peta honom från gruppledarposten.

– Jag skulle gissa att man har insett att partiet måste utvecklas och att den här konfrontatoriska stilen som Björn har inte är politiskt gångbar om man vill bli rumsren bland våra motståndare, säger Aftonbladets källa.

Söder har bland annat låtit sig fotograferas med en före detta nazistsoldat. Han har anklagats för att i ett blogginlägg ha jämfört homosexualitet med tidelag och pedofili.

Så säger han om det idag:

–  Det är en missuppfattning beroende på att jag skrev väldigt klumpigt. Men jag har redogjort för det vid flera tillfällen, bland annat i en SVT-chatt nu inför valet. Det var kritik för att man drog in barn i det hela och jag förde en filosofisk diskussion kring det. Sedan kunde jag uttryckt mig på ett helt annat sätt, men blogginlägg är ju oftast sådana att man snabbt slänger ut någonting, säger Björn Söder.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö tror inte att alla Söders kontroversiella uttalanden ligger bakom beslutet att avpollettera honom som gruppledare.

– Uttalandena har varit kända sedan länge. Men jag tror att Söder ändå har varit förknippad med det gamla SD och att partiet vill bryta upp med just det gamla och hitta nya personer på centrala poster, säger Andreas Johansson Heinö.

Söder populärast efter Åkesson

Och trots att missnöjet mot honom verkar vara utbrett har han fortfarande många anhängare inom partiet.

– Björn är utan jämförelse den i riksdagsgruppen som anses ha det bästa ordningssinnet och är mycket duktig och påläst, säger Mikael Eskilandersson, ny i riksdagen och ordförande i SD i Skåne.

När Aftonbladet/Sverige tycker gjorde en undersökning bland sverigedemokrater inför Almedalen i år och frågade vem de vill se som näste partiledare svarade nästan 20 procent Björn Söder. På delad andra plats kom den nyblivne riksdagsledamoten Paula Bieler och Richard Jomshof med åtta procent.

– Det är klart att han har ett starkt facit. Han har lyckats hålla ihop partiet och de har mer än fördubblat sina röster i årets val jämfört med 2010. Efter Åkesson har han varit den viktigaste personen inom SD, säger Andreas Johansson Heinö.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter