Lyxfestarna är tillbaka i Båstad: ”Rosé får tjejerna att flockas”

Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2021-07-18

Förra året stoppades tennisveckan i Båstad av coronapandemin.

Nu står 500 personer på väntelistan till Pepe’s Bodega varje dag för gäster som öppnar plånboken.

– Min gräns för hur mycket jag skulle spendera är 10 000 kr på en utekväll, säger gästen Noah Baker.

Tennisveckan i Båstad har med åren kommit att bli synonymt med kändisar, dyra fester och stora affärer som inte bara har med tennis att göra. Under två veckor i juli samlas partysugna semesterfirare från olika håll av landet, och internationella jetsetters lägger till i hamnen med sina stora båtar – alla för att se på tennis och trängas på stränderna längs med Bjärehalvön.

Inne på Pepe’s Bodega har middagsgästerna invaderat uteserveringen inför kvällen. Medan gassande sol övergår till svalare kvällsvind börjar en kö av uppklädda besökare samlas på utsidan. Flera kindpussas och andra försöker få ögonkontakt med hovmästaren.

Här måste man vara åtta personer för att boka ett bord och minimikravet på hur mycket man ska äta och dricka för varierar beroende på vilken dag det är. Ikväll är minimum 500 kronor per person.
Fredrik Olofsson, en av ägarna till den kända restaurangen som varit en Båstadsklassiker i över 30 år, säger att tennisveckan skiljer sig från övriga säsongen i kuststaden.

– Det är en helt annan internationell känsla på gästerna – dels är det alla sponsorer, och deras kunder och gäster till tennisen. Men det kommer också mycket jetsetters från hela Europa och världen. Jag pratade precis med kille som är på väg hit med en tysk båt på 23 meter som ska glida in för att de hört att det är så jäkla bra i Båstad och vill ha bord. Men vi är fullbokade och har 500 personer i väntlista varje dag, säger han.

”En tydlig corona-effekt”

Carmela Borges Olofsson, dotter till Fredrik, har jobbat i restaurangen på Pepe’s i flera år. Numera gör hon det på heltid. Hon beskriver gästerna under tennisveckan som festsugna, roliga men också krävande.

– Det är kul ibland, men det är en annan typ än just de som bor här året runt. Överlag är det ju många som har det bra ekonomiskt, som bor här i Båstad, det märker man ju på beställningar och dricks och hur stora notorna blir. Före pandemin hade vi ett rekord i nattklubben, det var en champagneflaska som såldes för 200 000 kronor, säger hon.

”En helt annan internationell känsla på gästerna”, säger Fredrik Olofsson om tennisveckan i Båstad.

För Pepe’s Bodega har pandemin inte varit den katastrof som många hade förväntat sig, utan tvärtom.
– Det blir ju en mycket längre säsong med pandemin, många stannar här under en längre period. Vi gjorde ett av våra bättre år förra sommaren faktiskt, så det har inte påverkat oss så där jättemycket, säger hon.

Men visst har Båstad förändrats under pandemin. Enligt Carmela märks det tydligt att intresset för staden sjunkit ner i åldrarna – en tydlig corona-effekt, menar hon.

– Det är fler ungdomar som söker sig hit, Båstad har vuxit upp och blivit modernt. Jag tror det har att göra med att ungdomarna får lära känna Sverige nu när man inte kan resa utomlands, då utforskar de landet lite mer och inser att det är nice häng här, säger hon.


Kritiken mot Bianca Ingrosso

Förra sommaren ställdes tennisveckan in på grund av coronapandemin. Vid ett tillfälle åkte ett gäng kända influencers till staden, bland dessa Bianca Ingrosso, som även laddade upp en youtube-video på sin kanal med titeln ”Festa med oss i Båstad”.
Videon sparkade igång starka reaktioner hos hennes följare som menade att det var egoistiskt att åka på en festresa mitt under en pandemi. Därefter backades kritiken upp av justitieministern Morgan Johansson som under en presskonferens kallade influencerresan för ”djupt olämplig”.
Bianca Ingrossos svar på kritiken var att hon följt alla regler som nattklubben hade och att hon dessutom hade antikroppar vid tillfället.

”Tjejer flockas när det finns rosé”

En bit bort sitter Noah Baker och har precis ätit middag tillsammans med sina vänner. De kommer alla från Danmark, men Noah studerar och spelar tennis i USA på heltid numera. Det här är hans första gång på tennisvecka i Båstad och han är inte besviken.

– Jag är här först och främst för tennisen. Jag har spelat tennis i hela mitt liv - jag föddes med ett rack i handen. Efter det för platsen, Båstad är en väldigt fin plats. Och självklart för tjejerna, svenska tjejer är väldigt trevliga, säger han och skrattar.

Noah Baker och hans vänner har ätit middag.

Kvällen innan har Noah och vännerna också varit på Pepe’s Bodega. Han berättar att de var ett killgäng som beställde in en stor roséflaska.

– Det är en grej med just rosé, tjejer flockas alltid när det finns på bordet. Plötsligt satt vi med åtta svenska tjejer och kvällen avslutades hemma hos mig.

– Notan var stor i går, i dag ska vi ta det lite lugnare. Jag har fler fester att gå på. Min gräns för hur mycket jag skulle spendera är 10 000 kr på en utekväll, men det måste vara en riktigt bra kväll, säger han.

Förväntningarna är höga, både på tennisturneringen och festerna. Men oron för pandemin och rädslan för att bli smittad, är lika hög.

–Jag ska flyga tillbaka till USA om ett par dagar, så om jag får corona nu kommer jag inte få komma in i landet eller få gå tillbaka till mitt college. Jag är vaccinerad, men jag är självklart orolig. Jag försöker att inte tänka på det för mycket.

Noah och vännerna sitter kvar på Pepe’s Bodega och beställer en runda till. Ute på gatan växer kön ytterligare. Flera står utanför inhägnaden och balanserar med sina klackskor på kullerstenen. När klockan slår midnatt är det som mörkast på himlen, men inne på restaurangerna längs med den exklusiva hamnen blinkar ljusen intensivt. Här har kvällen bara börjat.

Följ ämnen i artikeln