Tidigare Fröken Sverige om utelivet i Marbella: Känner mig tryggare här

Vännerna var med på nattklubbsskjutning: Oerhört läskigt

Publicerad 2022-12-28

MARBELLA. Inte bara vädret lockar. Även partylivet får kända svenskar att flytta till ”Europas Los Angeles”.

Mäklaren och tidigare festmodellen Camilla Fogestedt, 30, tog med Aftonbladet på en utekväll i staden.

Och trots skjutningen på en nattklubb i somras känner hon sig tryggare här än i Sverige.

– Svenskar hemma pratar om att det är så kriminellt i Marbella. Men här pratar vi om att det har blivit så kriminellt i Sverige, säger hon.

Mörkret har lagt sig över Marbella när Camilla Fogestedt kommer in på sitt stammisställe, svenskägda Fat Mama i Nueva Andalucia. Hon och vännen Jessica Hammargren kramar ägaren Martin Hygård innan de slår sig ner i den röda sammetssoffan.

– Alla här vill ha ut mer av livet. Jag känner mig så hemma här och har fått ett lugn jag inte haft tidigare. Här har jag naturen och träningen, men också restauranger, nattliv och internationell business och har verkligen fått en karriär, säger hon.

Pandemin grusade planerna på att flytta till Los Angeles. Camilla Fogestedt fick höra att Marbella var Europas svar på drömmarnas stad – och här är hon nu.

Camilla Fogestedt har sadlat om och arbetar numera som mäklare för en svensk byrå.

Festade med Ronaldo och DiCaprio

Här har hon sadlat om. Hon gör en del modelljobb, men huvudsakligen jobbar hon som mäklare för en svensk mäklarbyrå.

Det är ett sjukt kul jobb att marknadsföra och sälja bostäder. Och ju mer jag jobbar, ju mer kan jag tjäna och det älskar jag, säger Camilla och berättar att det dyraste hus hon sålt hittills gick för en miljon euro.

Hon har hittat sitt eget tjejgäng som tränar, äter middagar och går ut tillsammans.

– Det är fantastiskt! Jag har rest så mycket och aldrig haft det förrän här.

Den tidigare karriären som imagemodell innebar att hon och kusinen Julia Franzén reste jorden runt och fick betalt för att festa med Hollywoodstjärnor, fotbollsspelare och superartister.

– Jag har varit på fest hos Cristiano Ronaldo och hela Juventus, det var ganska stort. Och Leo Di Caprio sprang man ju in i ett par gånger. Men jag och Julia brukade kalla honom för Tomten, alla sa alltid att han skulle komma, men så dök han nästan aldrig upp.

Men att röra sig i en värld full av män med makt och pengar har en baksida.

– Jag har fått skamliga förslag tusen gånger. Män är ju män! Det finns de som erbjuder en pengar för att gå hem med en.

Vad har du sagt då?

– ”Dra åt helvete!” Men jag har varit i den världen sedan jag var 19 år så jag lärde mig tidigt att sätta gränser, säger hon.

”Tryggare här än i Sverige”

Nu har Camilla Fogestedt lämnat det professionella festandet. Här går hon ut på middagar och nattklubbande för sin egen skull. Och det delar hon med många.

Under sommaren förvandlas Marbella till ett europeiskt festmecka. Staden går från en befolkning på cirka 140 000 invånare till nästan det dubbla.

Men sommaren 2022 hände något som skakade stadens nattliv.

Klockan var ett på natten och nere vid stranden var festen i full gång på Opium, en vibrerande nattklubb där internationella DJ:s tar plats på scenen.

Ett bråk uppstod mellan gäster och plötsligt skar ljuden av skott genom musiken. Panik utbröt och gästerna sprang i panik för att ta sig ut från nattklubben.

– Jag var inte där, men jag hade vänner som var det. Det var oerhört läskigt, säger Camilla Fogestedt.

Fyra personer skadades i skjutningen. En 32-årig kvinna dog. Den misstänkta skytten, en holländsk man, skadades av knivhugg.

Polisen kallar skjutningen för en enskild händelse och understryker att Marbella är en lika trygg plats som andra europeiska städer.

Men det spekuleras i spanska medier om att skjutningen kan ha kopplingar till några av de internationella kriminella nätverk som finns i Marbella.

”Händer överallt – inte bara i Marbella”

De tre vännerna går vidare till Occo, en svenskägd nattklubb och restaurang, ett vattenhål för många unga Marbellasvenskar.

Kvällens sällskap sitter redan och väntar på dem. Väninnorna är nästan en timme sena.

Här dansar lättklädda sambadansöser runt bland gästerna. Camilla Fogestedt, Jessica Hammargren och Sara Jeppsson lyfter sina champagneglas och skålar. En av dansöserna skakar sin rumpa vid deras bord.

I Marbella har Camilla Fogestedt hittat sitt eget tjejgäng. Kvinnorna tränar, äter middagar och går ut tillsammans.

Skottlossningen i somras har inte satt några spår på stadens uteliv eller känslan av trygghet, tycker Camilla Fogestedt.

– Det här händer överallt i världen, inte bara i Marbella. Jag känner mig mer rädd när jag går ute sent på kvällen i Sverige än när jag går här, säger hon.

Hon ger ett exempel på säkerheten. Dagen innan intervjun ringde hon och Jessica Hammergren 112 när de trodde att en inbrottstjuv höll på att sig in i lägenheten. Nio poliser kom och var på plats på bara några minuter. De kunde snabbt gripa mannen – som visade sig vara en full granne som tagit fel dörr.

– Det känns lite som att svenskar hemma i Sverige pratar så mycket om att det är så kriminellt här i Marbella – medan vi pratar om att det har blivit så kriminellt i Sverige.