Flyger ner grillmästare från Östermalm – för att fixa korv i Marbella

Publicerad 2022-12-27

MARBELLA. En svensk korvkiosk öppnar snart i Marbella.

Den spanska personalen ska få lektioner i gatukökskonsten – av grillmästare från Stockholm.

Även vissa matvaror kommer från Sverige.

– Svenskar här vågar inte dricka spansk mjölk, säger Stefan Bluhme, en av grundarna till den skandinaviska matmarknaden.

Det är inte helt enkelt att föreställa sig att den dammiga byggarbetsplatsen bakom den blå presenningen om en månad ska vara en myllrande matmarknad med svenska specialiteter.

Sibyllakioskens röda kakel och en halvfärdig disk är på plats men någon korv går inte att få i dag. Grundarna Michael Leu och Stefan Bluhme gör sitt bästa för att visa hur det ska bli.

– Här kommer vi att ha en nattlucka, berättar Michael.

Han lutar sig ut genom ett tänkt fönster med en rå korv med bröd i handen.

– Och här ska vi ha en öltapp, säger han och pekar mot disken.

De spanska, mer liberala, lagarna kring alkolholservering ger onekligen helt andra möjligheter för en korvmoj här än hemma.

Inför öppningen av kiosken kommer man att flyga ner grillmästare från Valhallagrillen på Östermalm i Stockholm för att utbilda den svensktalande personalen i gatukökskonsten.

”Vågar inte dricka spansk mjölk”

Längre in i lokalen öppnar den svenska matmarknaden Spisa. I livsmedelsdelen ska det finnas både skandinaviska och internationella matvaror. Från Delidisken ska man kunna köpa köttbullemackor, skagenröra och svenskt bryggkaffe.

De kommer till och med att importera svenska mejerivaror, berättar Stefan Bluhme.

– Svenskar här vågar inte dricka spansk mjölk!

Att flytta till Marbella innebär, om man ska tro detta projekts grundare, uppenbarligen inte att man släpper de svenska vanorna.

Är vi svenskar inte lite väl ängsliga av oss?

– Nej men vi har faktiskt väldigt hög kvalitet på våra mjölkprodukter, svarar Stefan Bluhme.

Idén har växt upp ur askan av det som pandemin slog sönder. Här i Spanien stängde man ner helt i hopp om att stoppa den skenande smittspridningen. Det drabbade inte minst restaurangbranschen – krögare fick se sina livsverk krossas och anställda förlorade sina jobb.

I livsmedelsdelen av lokalen ska det finnas både skandinaviska och internationella matvaror.

Så även de rutinerade krögarna Stefan Bluhme och Michael Leu som bott här sedan 2016.

– Vi fick inte gå ut. Man såg militärfordon köra omkring ute på gatorna för att kontrollera att folk höll sig inne, säger Stefan Bluhme.

En kompis presenterade Stefan och Michael för varandra och på den vägen är det.

”Perfekt efter en utekväll”

Under veckan i Marbella hör Aftonbladets team flera liknande berättelser från andra svenskar. Om hur pandemin drog fram och förstörde människors försörjning – men också ledde till nya idéer och företag. Ett stenkast från den blivande matmarknaden har den tidigare DJ:n Martin Nygård öppnat sin krog Fat Mama.

Ute på marknaden i Nueva Andalucia välkomnas nyheten av de svenskar som Aftonbladet pratar med.

Nadia Belalia, 46, och väninnorna Pernilla Bjurman, 43, och Anna-Karin Almén, 46, tycker inte det är konstigt att längta efter svensk snabbmat, även om man befinner sig i en av Europas största matländer.

– Det är perfekt en dag som denna efter en utekväll, säger Nadia som bor i Marbella sedan åtta år.

Vad är det första du kommer beställa?

– Något med räksallad. Kanske en tunnbrödrulle.

Nadia Belalia, 46, Pernilla Bjurman, 43, och Anna-Karin Almén, 46, ser fram emot att kunna köpa svensk snabbmat i Marbella.

Lärt sig dricka alkohol på spanskt vis

Men vännerna får vänta. Egentligen skulle portarna slås upp nu i december, men bygget har dragit ut på tiden och försenats två gånger.

– Ja du, det har lite med den spanska byggnadskulturen att göra, men vi räknar med att börja i mitten av januari, säger Stefan Bluhme.

Han tror inte att det kommer att bli stökigt när svenskarna ska hantera alkoholservering i samband med sina inköp här.

– Skillnaden mellan Spanien och Sverige är att här blir det väldigt sällan stökigt med alkohol.

Svenskar har lärt sig dricka på spanskt vis här?

– Jajemänsan.