Solkusten skakas – av de svenska gängen: ”Brutalt”

”Trodde det var mexikanska maffian”

Publicerad 2022-12-29

MARBELLA/ MALAGA. Ett avrättningsmord utanför en kyrka blev startskottet på den värsta våldsvåg som drabbat den spanska solkusten.

Bakom den står ett kriminellt gäng – från Malmö.

– Om du undrar om vi blev förvånade över att de här personerna var svenskar så är svaret ja, säger Alejandro, en av de poliser som kartlagt gänget.

Eftermiddagssolen lyser över bostadsområdet San Pedro de Alcántara. En man rastar sin hund i parken, på lekplatsen klättrar barn på ett piratskepp och uteserveringen börjar fyllas med gäster.

Vid kyrkan är det tomt och grindarna är låsta. Fyra och ett halvt år har gått sedan kyrkomordet. Men minnet av det som hände här lever kvar bland invånarna.

Det var en lördagseftermiddag i maj 2018. Familjer hade samlats i kyrkan för att fira en av de viktigaste katolska högtiderna la primera comunión – då barn får sin första nattvard.

Firandet får ett brutalt slut. När människor lämnar kyrkan kör en person på en motorcykel fram mot en 36-årig man som just satt sig i sin bil.

Mannen skjuts med flera skott och dör. Framför sin fru, sin son och kyrkbesökare.

– Att de väntade till dagen för hans sons första nattvard... det var ett mycket brutalt dåd, säger en äldre man i området.

Det blir början på en blodig sommar – med en serie sprängdåd och ytterligare ett mord. Och bakom allt låg ett svenskt gäng, som av de spanska medierna döptes till Los Suecos.

Vid kyrkan är det tomt och grindarna är låsta.

”Trodde det var mexikansk maffia”

Något som väcker förvåning hos medier, polis och invånare.

– Man tänkte inte att det var svenskar. Att avrätta så där känns som colombiansk eller mexikansk maffia, säger den äldre mannen.

Polisen här på solkusten håller med.

Los Suecos var inte som de kriminella nätverk som Spanien hade tidigare erfarenhet av. De var mer lika sydamerikanska gäng. Våldsamma, iskallt beräknande och noggrant planläggande.

Det säger Alejandro, utredare på den nationella polisens enhet för organiserad brottslighet i Malaga.

– Det var som ett visitkort. ”Vi kan göra det här mitt i Marbella, mitt på ljusa dagen och vi kan genomföra det utan att någon tar oss.” Man skickade signaler till andra kriminella, säger han.

Har Los Suecos ändrat spanjorers bild av Sverige?

– Jag vet inte om allmänheten har ändrat sin syn på det svenska levnadssättet. Men polisen har insett den potentiella farligheten hos de svenska kriminella organisationerna. Och de fick oss att se en verklighet i Sverige som vi inte hade uppfattat tidigare.

Polisen Alejandro säger att närheten till  Marocko gör solkusten till en inkörsport för stora delar av det hasch som konsumeras i resten av Europa.

Marbella viktig hub för kriminella

Skotten mot den 36-årige mannen vid kyrkan var ett kontraktsmord som enligt polisen beställdes av en annan knarkhandlare. Han blev Los Suecos andra mordoffer – efter en konflikt om betalningen.

– Vi är övertygade om att de höll på att bygga upp en ”oficina de cobro”, en organisation för att utföra kontraktsmord och skuldindrivning på uppdrag av andra organisationer, säger Alejandro, som varit med i utredningen av gänget.

Marbella och hela Malagaprovinsen är en viktig hub för Europas kriminella nätverk som ägnar sig åt knarkhandel. Från strandpromenaden intill Marbellas lyxyachtshamn i Puerto Banús, syns en av anledningarna med blotta ögat:

Konturerna av Marocko, världens största producent av hasch.

– Närheten gör det här till en inkörsport för stora delar av haschet som konsumeras i resten av Europa. Även om inte allt kommer in i provinsen Malaga så är det här i Marbella och andra närliggande orter som man förhandlar om det, säger Alejandro.

Han nämner en rad maffior som bedriver verksamhet på solkusten: den brittiska, franska, italienska, holländska, albanska och den ryska. Marbellas kosmopolitiska karaktär, med över 140 olika nationaliteter, gör det också lätt att gå under radarn som utlänning.

– Det är inte konstigt att du har en granne som är svensk eller holländare, så det är lätt att smälta in, säger Alejandro.

”Om du undrar om vi blev förvånade över att de här personerna var svenskar så är svaret ja”, säger Alejandro.

Bodde i lyxlägenheter

Han har jobbat inom polisen i 25 år. I 11 år har han jobbat med den organiserade brottsligheten mitt i turistparadiset på solkusten. Han reagerade på att Los Suecos skiljde sig från de andra kriminella nätverken. De bodde i lyxlägenheter i Marbella och närliggande Estepona, men höll en låg profil.

– Och de var väldigt unga med tanke på vilken nivå av organisation de hade och hur de förberedde sina mord i flera månader. De var i 20-årsåldern och de knöt relationer och förhandlade direkt med de största knarkhandlarna, säger Alejandro.

Han har själv inte varit i Sverige, men hans kollegor har besökt Malmö i samband med samarbetet med den svenska polisen.

Hur reagerade ni på att de var svenskar?

– Sverige har alltid varit en referens för ett modellsamhälle för oss. Ett lugnt samhälle där det här inte händer såna här saker. Om du undrar om vi blev förvånade över att de här personerna var svenskar så är svaret ja. Sen när vi etablerade kontakt med svenska polisen förstod vi att man har ett problem i Sverige med den här typen av kriminalitet.

Polishuset i Malaga.

Greps i Dubai

Efter flera månaders samarbete gjorde svensk och spansk polis tillslag i Malmö och i och kring Marbella. Nio medlemmar greps. Vad man kommit över i beslagen vill varken spansk eller svensk polis uttala sig om.

Ledaren, en dansk medborgare som idag är i 25-årsåldern, greps i Dubai 2020.

I höstas dömdes tre män till 105 års fängelse av spansk domstol för fyra mordförsök i samband med två sprängdåd som riktats mot måltavlor med kopplingar till knarkhandeln.

Våren 2023 är det dags för rättegång gällande de två morden där ledaren, och ytterligare åtta personer står åtalade för mord och fyra mordförsök.

– Det är ledande gestalter ur Malmös kriminella nätverk. Den rättegången kommer ha verkligt stor effekt på situationen i Malmö, har polisens Petra Stenkula tidigare sagt till Aftonbladet.

”Det är här man förhandlar”

Den spanska polisen tror sig nu ha slagit ut Los Suecos, i alla fall den del som var verksam i Spanien. Något som märks tydligt för polisen.

– Nu har vi en relativt lugn situation när det gäller just våld i Malagaprovinsen.

Men faran är inte över. Fler svenska gäng dras till solkusten. Bland annat kopplas ett svenskt nätverk till ett tortyrmord på en gård i grannstaden Mijas 2018. Och en av 12-åriga Adrianas misstänkta mördare greps i Marbella.

– Det är logiskt att kriminella organisationer, svenska och danska och från andra nordiska länder, vill etablera sig här. Det är här man förhandlar, nätverkar, bokar möten och genomför betalningar.

Det nära samarbetet med den svenska polisen, liksom stöd från Europol och Interpol har varit centralt för att kunna stoppa Los Suecos, säger han. Den organiserade brottsligheten känner inga landsgränser.

– Idag förhandlar de om ett parti knark i Marbella, imorgon organiserar de hur de ska ta in det i Sverige. Eller köper det i Marocko eller bygger upp ett företag i Dubai som ska underlätta tvätten av de pengarna.