Varmare än på 12 000 år

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-11-02

Ny studie: Så mycket har jordens temperature stigit

En ny studie från Nasa visar att världstemperaturen har nått en punkt som är högre än den varit på nästan 12 000 år. Även annan forskning pekar på samma resultat.

– De senaste hundra åren har jordens medeltemperatur ökat med 0,6 grader. Vi kan vänta oss en kraftig temperaturstegring framöver, säger Erik Kjellström som är klimatforskare vid SMHI.

Klimatet blir allt varmare och det är människan som orsakat det. Bakom klimatförändringarna ligger nämligen ökningen av växthusgaserna i atmosfären, som anses vara den viktigaste faktorn i den globala uppvärmningen. Den främsta källan till ökningen av växthusgaserna är förbränningen av fossila bränslen som olja och naturgas.

– Ända sedan industrialismens början kan man se en påverkan på klimatet som människan orsakat. Det finns inga andra hållbara teorier till temperaturstegringen, säger Erik Kjellström.

Han menar att vi kan vänta oss en fortsatt ökning av värmen.

– Temperaturhöjningen som skett de senaste 30 åren har ingen motsvarande förebild de senaste tiotusen åren. Enligt våra beräkningar kommer vi år 2100 ha en ökning av den globala medeltemperaturen på mellan 1,4 grader och 5,8 grader. 1,4 grader kanske en del kan tycka är lite, men även den lägsta ökningen är mycket kraftig, jämfört med det vi har sett hittills, säger Erik Kjellström.

En farlig nivå

Även Nasa har gjort undersökningar av klimatet. I sin senaste studie tittade man på uppmätta temperaturer runt om i världen de senaste hundra åren. Man kunde då konstatera att jorden har värmts upp med i snitt cirka 0,2 grader Celsius per årtionde de senaste trettio åren. Nasa menar att vi börjar närma oss en kritisk nivå.

– Våra resultat visar att vi kommer allt närmare farliga nivåer av föroreningar som människor gjort sig skyldiga till, Faktum är att det börjar bli så varmt att vi börjar närma oss en topp som inte uppnåtts på en miljon år, säger James Hansen vid Nasas Goddard-institut för rymdstudier.

Om den globala uppvärmningen når två eller tre grader högre, kommer vi enligt honom se förändringar som gör jorden till en annan planet än vad vi är vana vid.

Mildare vintrar, mer regn

Sveriges klimat har redan förändrats. De senaste 30 åren har nederbörden ökat med 16 procent och det har blivit en grad varmare de senaste femton åren, enligt SMHI.

Och det kommer bli varmare. En höjning av jordens medeltemperatur på endast 1,4 grader kan ge stora konsekvenser för natur, djurliv och människor. Även Sverige kommer att påverkas.

– Alla våra uträkningar visar att de torra områdena blir torrare och i områden som Skandinavien där det redan nu regnar mycket, ökar nederbörden ännu mer, säger Erik Kjellström vid SMHI.

Mest kommer klimatförändringarna märkas på vintern. I Götaland och Svealand blir vintrarna mildare och snötillgången minskar tydligt. Det är inte säkert att våra barn och barnbarn kommer få uppleva en vit jul.

– Då kommer de stora förändringarna att synas. Det blir betydligt varmare och de riktigt kalla vinterdagarna försvinner och det blir mindre snö. Våra barnbarn kommer få snöfattigare vintrar och säsongen blir betydligt kortare. Snögränsen förflyttas norrut och inåt landet.

Topplista: De 20 varmaste åren

Så mäter man temperaturen

Forskare har jämfört klimatet nu och för flera tusen år sedan. Så här går det till.

Susanna Vidlund

Följ ämnen i artikeln