Migrationsverket backar från beslut om utvisning till Gaza

Publicerad 2023-12-29

Trots utvisningsstopp beslutade Migrationsverket att utvisa en man till Gaza.

I beslutet skriver Migrationsverket att situationen inte är sådan att ”alla och envar riskerar att dödas eller skadas”.

– Vid den första bedömningen av det här ärendet ser det ut som att vi har fattat ett felaktigt beslut, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Följ ämnen
Israel

Mannen som är medborgare i Gaza sökte asyl i Sverige i början på förra året. Igår kom beskedet – han ska utvisas ur Sverige.

I sin ansökan uppger mannen att han riskerar att mördas om han återvänder till Gaza. Hotet ska vara kopplat till en hedersrelaterad konflikt men i beslutet skriver man att uppgifterna inte bedöms som tillförlitiga.

Migrationsverket har sedan tidigare beslutat att människor inte ska utvisas till Gaza. Tre dagar efter Hamas attack mot Israel kom beskedet att alla utvisningar till Gaza stoppades med hänvisning till säkerhetsläget infördes ett så kallat verkställighetstopp.

Rökmoln över Gaza, 29 december.

Skulle inte vara utsatt på resan genom öknen

I beslutet skriver Migrationsverket att det förvisso saknas flygförbindelser till Gaza och att situationen vid gränsövergången mellan Egypten och Gaza vid Rafah har ”försvårats” men att det ”fortfarande finns en säker resväg till Gaza”.

”Du har ett hemlandspass varför du kan resa in i Egypten och senare resa in i Gaza via gränsövergången i Rafah. Det har vidare inte framkommit någon information om att du skulle vara särskilt utsatt på resvägen genom Sinaiöknen i Egypten.”

Mannen anses även enligt beslutet ha ”god lokalkännedom” och vara en frisk vuxen man och det framkommer inga andra omständigheter om att han skulle ”vara mer utsatt än andra invånare i Gaza på grund av konflikten”.

Situationen i Gaza bedöms inte heller vara så allvarlig att ”alla och envar riskerar att dödas eller skadas” bara för att man befinner sig i Gaza.

– Jag anser att beslutet är felaktigt vad gäller bedömning av säkerhetsläget i Gaza idag och att det är anmärkningsvärt att beslutet fattas nu innan Migrationsverket gjort generell bedömning, säger advokat Tomas Fridh som företräder mannen i ärendet.

”Inte ett uttryck för Migrationsverkets ståndpunkter”

Migrationsverket menar att beslutet verkar ha fattats felaktigt och att mannen inte riskerar att utvisas än.

– Vid den första bedömningen av det här ärendet ser det ut som att vi har fattat ett felaktigt beslut och vi behöver titta på det här ärendet igen, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket.

Hon säger även att beslutet inte är verkställbart då det kan överklagas till migrationsdomstolen och att man på Migrationsverket inte inte behöver stoppa någon utvisning just nu, då den inte inte vunnit laga kraft.

– Utan vi kommer titta på hur vi kan ompröva det här inom myndigheten, säger Anna Lindblad.

I beslutet bedömde handläggaren både säkerhetsläget i Gaza och möjligheten för mannen att ta sig dit, bedömningar som vid det rådande säkerhetsläget brukar göras av Migrationsverkets rättschef.

– Det är ju väldigt stora beslut som normalt fattas av vår rättschef. Så det här inte ett uttryck för Migrationsverkets ståndpunkter, man har gjort det i ett enskilt ärende, säger Anna Lindblad.

Följ ämnen i artikeln