Zarhan, 2, har Downs syndrom och riskerar utvisning

Publicerad 2023-11-16

Zarhan är två år och har Downs syndrom.

Nu riskerar han att utvisas till Bangladesh.

– Vårt samhälle kommer inte acceptera honom, säger mamma Eyasmin.

Beskedet slog ned som en bomb i maj. Föräldrarna, tillsammans med Zarhan, 2, och lillasyster Siara ska utvisas till Bangladesh.

– Vårt samhälle kommer inte acceptera honom och allt jag begär är lite mänsklighet. Vi är inte djur, vi är människor, säger mamma Eyasmin.

Zarhan, 2, riskerar utvisning till Bangladesh.

Zarhans föräldrar kom till Stockholm för ett par år sedan för att studera. Eyasmin pluggade till en masterexamen i bio-entreprenörskap på Karolinska instiutet och mannen Asif kompletterade sin masterexamen i business på Södertörns högskola.

Mitt under uppsatsskrivandet blev Eyasmin gravid med Zarhan.

– Jag blev kliniskt deprimerad när han föddes på grund av osäkerheten kring uppehållstillståndet, säger Eyasmin.

”Ett socialt stigma”

Hon menar att flera saker som är nödvändiga för Zarhans överlevnad inte är tillgängliga i Bangladesh.

– Dels är Downs syndrom ett socialt stigma i Bangladesh. Och eftersom Zarhan inte äter vanlig mat är han i behov av näringsrik mjölk, som står för 60 procent av hans diet. Det finns inte i Bangladesh.

Zarhan tillsammans med mamma Eyasmin, 33, pappa Asif, 33, och lillasyster Siara.

Eyasmins man Asif menar att Migrationsverkets beslut inte är grundat i verkligheten.

– De säger att det finns socialt stöd från staten, men jag menar att de skulle behöva besöka Bangladesh för att förstå hur verkligheten är, säger Asif.

– Zarhan kan få en framtid här och vara en tillgång för Sverige.

Föräldrarna har överklagat beslutet en gång tidigare, vilket avslogs. Nu har de överklagat ytterligare en gång och fallet ska tas upp i Migrationsöverdomstolen.

– Vår advokat säger att det är en procents chans att han får stanna, säger Asif.

Över 4 600 underskrifter

Ibaado Abdiaziz är Zarhans förskollärare. Hon beskriver honom som en solstråle som sprider massa glädje. En begåvad pojke som visar ett stort engagemang att lära sig saker.

Hon har som privatperson skapat en namninsamling för hans sak. I skrivande stund har namninsamlingen, som började i måndags, över 4 600 underskrifter.

–Jag kommer från en familj där jag har föräldrar som flydde inbördeskriget i Somalia. Mina föräldrar kom till Sverige för att ge sina barn bättre möjligheter, trygghet och utbildning, säger Ibaado.

– Jag är född och uppvuxen i Sverige. Och tack vare mina föräldrar har jag fått möjligheten att kunna utbilda mig.

Målet med namninsamlingen är att nå ut till Migrationsverket. Ibaado har spridit budskapet via sociala medier.

– Han behöver stöd i uppväxten, vilket han inte får i Bangladesh på samma sätt som här. Det jag blir irriterad på är att Migrationsverket motiverar beslutet att kostnaden för barnet väger tyngre än rättigheterna.

Ibaado Abdiaziz och Zarhan.

”Omfattande kostnad för svenska samhället”

I Migrationsverkets beslut från 26 maj i år tas den sammanvägda bedömningen av Zarhans omständigheter i beaktning. De menar att det inte strider mot barnets bästa att han utvisas.

Hans funktionsvariation tas upp och myndigheten menar att det finns samma vård i Bangladesh som i Sverige, trots att det samhällssociala stödet inte är lika stort i Bangladesh.

Myndigheten medger att Zarhan kommer att vara i en utsatt situation med sin funktionsvariation, men hävdar att han har stöd och skydd nog i form av sina föräldrar.

Migrationsverket skriver i sitt beslut:

”Barnets bästa i sig innebär inte en rätt att få uppehållstillstånd i Sverige. Ett motstående intresse som till exempel en reglerad invandring, belastningen på sjukvården och en omfattande kostnad för det svenska samhället kan därför väga tyngre och innebära att ett uppehållstillstånd inte ska beviljas”.

Aftonbladet har sökt Migrationsverket för en kommentar.