Utpekade Hamas-mannen: En smutskastningskampanj

Publicerad 2023-06-02

Den utpekade Hamasmannen Amin Abu Rashid slår tillbaka mot anklagelserna.

Han dementerar att han finansierar terrorism och säger att han ägnar sig åt humanitärt arbete som följer EU:s regelverk.

– Jag tillhör inte Hamasrörelsen, något annat politiskt parti eller grupp. Jag är en palestinsk aktivist som arbetar i Europa där jag har bott i 32 år, säger han till Aftonbladet.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj har fått hård kritik för att ha deltagit i en palestinsk konferens i Malmö. Anledningen är att konferensens ordförande Amin Abu Rashid påstås ha kopplingar till terrorstämplade Hamas.

I en mejlintervju med Aftonbladet dementerar Rashid kraftfullt anklagelserna och kallar det för en smutskastningskampanj.

– De som ligger bakom smutskastningskampanjen har misslyckats med att hitta något att kritisera angående konferensens innehåll, skriver han.

Amin Abu Rashid tar emot en hedersutmärkelse från högt uppsatte Hamasledaren Ismail Haniyeh.

Solidaritetskampanjer

Rashid skriver vidare att konferensen var opolitisk och syftade till att samla palestinier från alla segment. Arrangörerna har varit måna om att inkludera alla delar av det palestinska folket, oavsett tillhörighet.

Aftonbladet har ställt flera frågor om de påstådda Hamaskopplingarna, som Rashid väljer att svara på i ett samlat uttalande. I uttalandet säger han att han ägnar sig åt hjälparbete som följer EU:s regler och som inte är kopplat till något politiskt parti.

Amin Abu Rashid till vänster bredvid den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal Jamal El-Haj.

– Jag deltog i solidaritetskampanjer för att häva belägringen av Gazaremsan, genom att leverera hjälp via europeiska konvojer. Som en del av mitt humanitära arbete hade jag möten med palestinska ledare som representerade olika politiska partier, säger han.

Absurt att använda bilden

En av dessa ledare var Ismail Haniyeh, en ledarfigur i Hamas.

– Jag tog bilder med honom som har använts i dessa hetskampanjer. Det är absurt att hävda att de som som ansvarar för konferensen är anslutna till något politiskt parti baserat på bilden med Ismail Haniyeh. Det har också tagits bilder med Ismail Haniyeh och EU-ministrar, regionala ledare, USA:s förra president Jimmy Carter och Nobels fredspristagaren Mairead Maguire.

Hur ser du på Socialdemokraternas beslut att pausa El-Haj från utrikesutskottet?

– Jamal har inte begått några fel eller något brott. Han deltog bara i konferensen och det är hans rättighet att kunna göra det.

Tillhör inte Hamas

Sympatiserar du med Hamas?

– Jag tillhör inte Hamasrörelsen, något annat politiskt parti eller grupp. Israels påstående att jag är medlem i Hamas är ett misslyckat försök att tysta min röst till försvar av det palestinska folket.

Terrorexperten och statsvetaren Magnus Ranstorp säger att Rashid under åren har dykt upp i olika tveksamma sammanhang. Han nämner en Hamas-rättegång i USA och kopplingar till ”al-Aqsa”, en internationell välgörenhetsorganisation med påstådda kopplingar till terrorrörelser . Ranstorp säger också att Rashid var en av organisatörerna av Ship to Gaza, som i sig har kopplingar till en turkisk välgörenhetsorganisation som heter IHH. Den organisationen har enligt uppgift uttalat sig antisemitiskt.

– Hans roll är att samla in pengar, det är det han anklagas för av Israel. Han verkar också skicka pengar till Syrien och Gaza. Det är i sig inte någon kedja till Hamas, men han anses vara en person som är viktig framför allt för insamling av pengar, säger Ranstorp.

Ranstorp: Underrättelseinformation från Israel

Finns det något som motbevisar det han säger, att pengar går till hjälp och solidaritetskampanjer?

Terrorexperten och statsvetaren Magnus Ranstorp.

– Det är svårt att säga. Det här bygger på underrättelseinformation från Israel. Både PLO och Fatah ville inte att palestinier skulle åka till konferensen för att det skapar splittring. Det finns bara två stora läger i Palestina i relation till politiska grupperingar, en av dem är PLO och Fatah, den andra är Hamas.

Vad är din bild av konferensens innehåll?

– Jag har tittat igenom hela konferensen och det sades inte något jättekontroversiellt. Det var många kulturella inslag, ingen hatkonferens på något sätt.

Vad är du kritisk till?

– Jag är kritisk till att Jamal El-Haj förklarar sitt deltagande med att han lägger partinålen på hyllan och går dit som palestinier. Det är tydligt att han är hedersgäst på konferensen, han var inte där i någon privat roll utan satt närmast organisatören.

Fotnot: Amin Abu Rashid säger att ytterligare frågor kommer att besvaras på en presskonferens i Malmö som hålls i nästa vecka.

Olof Svensson