Magdalena Andersson vädjar till borgerliga väljare i valfilm

Publicerad 2022-09-06

Ställningen mellan blocken är rysligt jämn.

I slutspurten riktar sig Magdalena Andersson nu direkt till borgerliga väljare som vacklar om Sverigedemokraterna.

– Du kan skicka en tydlig signal till det parti du brukar rösta på och säga: Här går gränsen. Jag röstar gärna på er – men inte när jag får ett parti som Sverigedemokraterna på köpet, säger hon i en valfilm.

Socialdemokraterna har den senaste veckan växlat upp sin strategi att utmåla Sverigedemokraterna som en säkerhetsrisk. Nyligen höll försvarsminister Peter Hultqvist och migrationsminister Anders Ygeman en pressträff där de radade upp SD:s kopplingar till Ryssland. Något som fick Jimmie Åkesson att tala om ”diktaturfasoner”.

Använder grepp från Kristersson

I en ny valfilm går statsminister Magdalena Andersson delvis vidare på samma tema.

– Jag vill vända mig till dig som brukar rösta på Moderaterna, Liberalerna eller Kristdemokraterna, men som känner tvivel på grund av deras samarbete med Sverigedemokraterna. Du är inte ensam, jag vet att det finns många svenskar som känner precis som du, säger Andersson i filmen.

Magdalena Andersson vänder sig till borgerliga väljare i valfilmen.

Här går gränsen

Filmen ligger på Magdalena Anderssons Instagram och i den använder hon ett grepp som Moderatledaren Ulf Kristersson tidigare haft – att ”låna ut sin röst”. Kristersson vände sig i ett tal 2021 direkt till S-väljare och uppmanade dem att ”låna ut sin röst” till honom mot ett löfte om att få ordning på Sverige.

– Du kan skicka en tydlig signal till det parti du brukar rösta på och säga: Här går gränsen. Jag röstar gärna på er - men inte när får ett parti som Sverigedemokraterna på köpet. Därför ber jag dig att låna ut din röst till mig. I gengäld lovar jag att förvalta ditt förtroende och fortsätta arbeta för Sverige och svenska folkets bästa i alla lägen, säger Magdalena Andersson i filmen.

Busch sågar på Twitter: ”Märks att S är stressade”

”Försöker skrämma sig till makten”

KD-ledaren Ebba Busch uttalar sig på Twitter om Magdalena Anderssons film.

”Märks att Socialdemokraterna är stressade. Tror väljarna genomskådar att man försöker skrämma till sig makten i ännu ett val. Rösta på det parti ni tror har bäst lösningar. Bara så säkerställer vi att folket får bestämma Sveriges framtid.”

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Socialdemokraterna under den senaste tiden haft som strategi att speciellt rikta sig till liberala väljare. Flera statsråd har på Twitter frågat sig hur Liberalerna kan samarbeta med högerkonservativa Sverigedemokraterna. Magdalena Andersson har också sagt att L:s öppning för SD skär i många liberalers hjärta.

– Johan Pehrson säger att han ska vara garanten mot SD, men han är garanten för att SD ska få inflytande, sa hon till Aftonbladet i augusti.