Grönare städer kan ha stor effekt på utsläppen

Publicerad 2023-10-23

Indirekta sätt som så kallade naturbaserade lösningar kan bidra till koldioxidneutralitet. Studie visar att grönare stadsplanering kan ha stor effekt på koldioxidutsläppen i en stad.

Stadsodlingar, fler grönområden, ökade miljöer för promenader och cykling. Ett dussintals europeiska städer kan bli koldioxidneutrala om naturen får ta mer plats i den urbana miljön. Det visar en studie publicerad i Nature, där bland annat forskare från Kungliga tekniska högskolan deltagit. Resultatet visar hur städer kan skapa och samordna ett brett utbud av gröna lösningar som parker, gatuplanering och takträdgårdar för att både fånga upp och minska koldioxidutsläpp.

Studien har genomförts av forskare från Sverige, USA och Kina och rekommenderar de mest effektiva metoderna för naturlig kolbindning i 54 städer i EU.

Studien visar hur en blandning av gröna lösningar tillsammans med andra klimatåtgärder kan göra det möjligt för städer att nå netto noll koldioxid − och även minska utsläppen med i genomsnitt 17,4 procent.

Forskarna fokuserade på de indirekta sätt som så kallade naturbaserade lösningar kan bidra till koldioxidneutralitet.

− Naturbaserade lösningar kompenserar inte bara en del av stadens utsläpp, utan kan också bidra till att minska utsläppen och resursförbrukningen, skriver Zahra Kalantari som är forskare på avdelningen för vatten- och miljöteknik vid Kungliga tekniska högskolan, i ett pressmeddelande.