Cameron: Israel kommer svara på Irans attacker

Publicerad 2024-04-17

Israel har bestämt sig för att svara på Irans attacker, uppger Storbritanniens utrikesminister David Cameron.

Tillvägagångssättet är beslutat – men inte tidpunkten, skriver Jerusalem Post.

– Vi hoppas att det sker på ett sätt som eskalerar läget så lite som möjligt, säger Cameron.

Det är tydligt att Israel har bestämt sig för att svara på Irans attacker som skedde i helgen, säger Storbritanniens utrikesminister David Cameron, som landade i Israel på onsdagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

David Cameron, Storbritanniens utrikesminister.

Cameron säger samtidigt att han hoppas att svaret inte leder till ytterligare upptrappning av konflikten.

Israeliska Jerusalem Post skriver att israeliska militären (IDF) beslutat om hur motattacken ska gå till, men att någon tidpunkt inte satts. Uppgifterna kommer från flera källor.

IDF:s stabschef Herzi Halevi sa under gårdagen att israeliska medborgare bör kunna fira högtiden Pesach ”ungefär som normalt”. Högtiden inleds på måndag, vilket kan betyda två saker, skriver tidningen: att en motattack inte brådskar för IDF, alternativt att man försöker lura Iran att sänka garden och därmed kunna genomföra en överraskningsattack.

Man skriver också att mycket komplexa förberedelser återstår och att motattacksbeslutet fortfarande kan ändras, något som också påverkar en tidsplan.

Samtidigt tyder samtliga indikationer på att Israel kommer att försöka undvika en eskalering av konflikten, enligt tidningen.

Vill visa solidaritet

Den brittiske utrikesministern vill också se nya sanktioner mot Iran, efter de över 300 drönare och robotar som skickades mot Israel i lördags.

– De måste få ett tydligt budskap av G7-länderna.

Besöket gör han för att visa solidaritet med Israel efter ”den fasansfulla attacken från Iran”, säger han.

Irans attack i lördags ses som en vedergällning efter en attack mot Irans ambassadkomplex i den syriska huvudstaden Damaskus den 1 april. Även om Israel inte officiellt tagit på sig attacken antas den ha utförts av IDF.

Fokus på Gaza

Cameron väntas under sitt besök träffa premiärministern Benjamin Netanyahu och andra israeliska politiker, men också besöka Västbanken där den palestinska myndigheten styr.

– Det stora behovet nu är att åter fokusera på Hamas, på gisslan, att få in nödhjälp och att få en paus i konflikten i Gaza, säger han enligt Reuters.

Han kommer därefter att åka vidare till G7-mötet för utrikesministrar i Italien.

Drönare eller missil avfyrade mot mål i norra Israel på söndagsnatten.