USA kan dras in: ”Länge varit Israels önskan”

Publicerad 2024-04-16

Tidigare S-utrikesministern Jan Eliasson.

Om USA dras in i Israels konflikt med Iran är risken för att ett stort krig överhängande.
– Det är nästan det som är definitionen av ett större krig, säger den tidigare utrikesministern Jan Eliasson.

Och enligt honom har det har stått på Israels önskelista länge.

Följ ämnen
Iran
Israel

Utvecklingen i Mellanöstern oroar. Många räds för att ännu ett krig ska bryta ut i regionen. En av dem är den före detta S-utrikesministern Jan Eliasson.

– Det finns en risk som man inte kan bortse från, säger han till Aftonbladet.

Israel har fortfarande inte beslutat hur en vedergällningsattack mot Iran kommer att se ut. Men om USA dras in i konflikten kan det eskalera ytterligare. Och det har länge varit på Israels önskelista, förklarar Jan Eliasson.

– Att USA ska ställa sig bakom en attack mot Iran har varit på Netanyahus dagordning i många år. Han ser kanske en möjlighet nu när de blivit attackerade och fått sympatier från olika delar av världen. Men det är olyckligt om det blir ytterligare ett steg.

Då hade ett krig varit överhängande.

– Det är nästan det som är definitionen av ett större krig. Om det blir direkt konfrontation mellan USA och Iran. Det måste undvikas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

USA vill inte bli indraget

Frågan är hur ämnet diskuteras i Israels krigskabinett. Och USA har varit tydliga med att de inte kommer delta i en offensiv mot Iran.

Det understryker också Jan Eliasson, med hänvisning till sina kontakter i Washington, USA vill inte bli indraget.

Det Israeliska ryktet har försämrats sedan invasionen av Gaza, på grund av det har också opinionsläget förändrats i USA. Och att gå mot USA:s internationella intressen är en allvarlig överträdelse mot presidenten, förklarar Jan Eliasson.

– Samtidigt har Netanyahu gjort det tidigare mot både Obama och Biden. Och det finns extrema grupper i israeliska regeringen som vill ha en stark vedergällning, säger han.

USA:s president Joe Biden.

”Ni har en vinst – ta den”

Den historiska lojaliteten dem två emellan är så stark att om en beväpnad konflikt uppstår skulle USA agerat med Israel, enligt Jan Eliasson.

– USA är så nära allierade med Israel.

Under Irans attack mot Israel under natten till söndag ringde Biden Netanyahu. I krigskabinettet hade det föreslagits en direkt svarsattack – något Biden ville förhindra.

– Ni har en vinst här, ta den, sa Biden till Netanyahu då, enligt CNN.

Han syftade till att nästan inga robotar eller drönare som avfyrades från Iran lyckades nå Israeliskt luftrum.

Ytterligare en dimension i konflikten är de tre aktörernas tillgång till kärnvapen. Iran har ett pågående kärnvapenprogram för att utveckla stridsspetsar. Och medan Israel inte har bekräftat det själva, är det välkänt att de har tillgång till en kärnvapenarsenal.

– Det är Israels starka kort militärt, att de har kärnvapen. Och att de har allierade, säger Jan Eliasson.

Amerikanska soldater vid en militärövning i Sydkorea i mars 2024.

Följ ämnen i artikeln