”Goraklet” väckte världen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-29

Nu landar klimatfrälsaren Al Gore i Stockholm - följ hans blixtvisit på aftonbladet.se

- Vi har tio år på oss att rädda jorden.

Det säger Al Gore, USA:s förre vicepresident, som rest världen runt och predikat om katastrofen som hotar oss - den globala uppvärmingen.

I dag kommer klimatfrälsaren till Sverige.

Under fredagen kör han ett femtimmars race i rockstjärnetempo innan han lämnar Sverige igen. Han ska lansera boken ”En obekväm sanning” och samtala med Margot Wallström på Kulturhuset i Stockholm.

Aftonbladet.se kommer att rapportera direkt från hans blixtvisit.

Hela världen lyssnar

Al Gore är mannen som lyckats trollbinda världen med en powerpoint-presentation - tusentals gånger.

I början smädades och kallades miljönörd och trädkramare. Men nu säljer Al Gore ut arenor fortare än Elton John, är Hollywoods storfavorit och har nominerats till Nobels fredspris.

Han har som ingen annan lyckats väcka världen, och göra den medveten om den klimatkatastrof vi står inför. ”The Goracle” har tagit världen med storm.

Förlorade mot Bush

Al Gore har varit aktiv politiker sedan 1977, i representanthuset, som senator och mellan 1993 och 2000 som Bill Clintons vicepresident. Ända sedan studenttiden har han brunnit för klimatfrågan. Men det var när han lämnade den politiska maktens sfär efter det omstridda valnederlaget mot George W Bush år 2000 som han verkligen började göra sig känd bland de stora massorna.

Efter den svidande valförlusten, som i praktiken avgjordes av Högsta domstolen sedan de beordrat att omräkningen av rösterna i Florida skulle stoppas och därmed gav Bush segern, återupptog Al Gore de föredrag om klimathotet, Traveling global warming show, som han började turnera med innan han blev vicepresident.

Träffade kungen

Han har rest över hela värden, och presenterat sin obekväma sanning under hundratals föredrag för ett oräkneligt antal människor, företagsledare, politiker och allmänhet.

Men det var inte förrän regissören Davis Guggenheim gjorde en dokumentärfilm med Gores klimatpredikan som grund som allmänheten verkligen vaknade.

I takt med att ”En obekväm sanning” gick upp på biodukarna världen över skakade klimatdebatten igång. Till Sverige och Stockholm kom ”The Goracle”, som han kallas av fans, själv till premiären i september. Han träffade bland andra kungaparet och dåvarande statsminister Göran Persson och pratade om klimathotet.

Het fråga

Sedan dess har den globala uppvärmningen blivit en brännhet fråga. Kungens tal vid riksdagens öppnande handlade om klimatet, och trots att moderaterna inte har för vana att prioritera miljöfrågor högt har statsminister Fredrik Reinfeldt börjat visa ett aktivt intresse för frågan. Inte minst när han nyligen reste till Svalbard för att lära sig om den forskning som sker där.

Också EU-parlamentarikern Margot Wallström är engagerad, hon har skrivit förord till den svenska upplagan av bokversionen av ”En obekväm sanning”.

Även i övriga världen har klimatfrågan vaknat till liv under hösten. Politiker och ledare världen över talar plötsligt om vikten att minska växthusutsläppen. Nyligen beslutade EU att unionen år 2020 ska få minst en femtedel av all sin energi från förnyelsebara källor.

Filmen fick två Oscar

I takt med att Al Gore sprider klimatbudskap över världen har han också förvandlas från stelbent politiker till megakändis med rockstjärnestatus.

Han har gästat filmfestivalen i Cannes och delat ut en Grammy tillsammans med rapparen Queen Latifah. Till Oscarsgalan kom han i miljö-limousin, och gjorde succé då hans film vann två Oscar, en till Davis Guggenheim för bästa regi och den andra till Melissa Etheridge för bästa låt.

Enligt Washington Post räknar han stjärnor som Leonardo di Caprio, Cameron Diaz, P Diddy och Ludacris som vänner.

– Han är populärare nu än han någonsin var som vicepresident, och han vet om det, säger Laurie David, en av filmens producenter till Washington Post.

– Överallt jag reser med honom behandlas han som en rockstjärna, säger Davis Guggenheim till samma tidning.

Vill inte bli president längre

Många av hans fans vill att han ska återgå till politiken och ställa upp som demokraternas presidentkandidat i valet 2008. Men The Goracle verkar trivas alltför bra i sin nya roll som klimatfrälsare.

– Jag tror att det bästa jag kan göra är att förändra tankesättet hos de som röstar så att vem som än blir president kan göra förändringar som folk vill ha, sa han till Aftonbladet i september.

Till synes outtröttlig fortsätter han istället att resa världen runt – naturligtvis på ett ”koldioxidneutralt” sätt, han säger att han köper skog för att kompensera de utsläpp som hans många resor orsakar.

Läs mer

Al Gores: ”Rädda planeten - det här kan du göra”

Här är Al Gores lista på saker som alla kan göra:

Karin Thurfjell, Joachim Kerpner

Följ ämnen i artikeln