Jätteguldfiskar hotar ekosystemen - världen över

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-29

En jätteguldfisk.

Guldfiskar hotar ekosystem i vattendrag över hela världen.

Även på Gotland har man tidigare haft problem.

– De förökar sig explosionsartat, säger länsfiskekonsulenten Peter Landergren.

Guldfiskar hotar ekosystem i sjöar och vattendrag över hela världen, larmar kanadensiska forskare i en ny studie publicerad i Journal of Great Lakes Research.

I Lake Ontario, en av de stora sjöarna på gränsen mellan USA och Kanada, kan man i dag fiska upp guldfiskar – stora som gäddor.

I ett akvarium blir guldfiskar inte så stora, men ute i friheten kan de växa sig betydligt större. De äter alger, växter, fiskägg, insekter och kräftor – näring som andra djur behöver. Samtidigt blir vattnen övergödda av deras avföring. Det har även visat sig att guldfiskarna klarar sig i relativt låga temperaturer och överlever således vintrarna.

Peter Landergren är ute och fiskar (inte guldfisk).

Guldfiskarnas närvaro kan i vattendrag kan ge stora konsekvenser enligt Peter Landergren, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Gotland.

– I och med att de förökar sig så snabbt så kan de utgöra problem för ekosystemet i ett vattendrag.

Landegren menar att det blir särskilt problematiskt om de återfinns i stora vattensystem, till exempel en sjö.

– Då är det svårt att få bort dem. Det skulle kunna bli såna mängder att de tränger ut andra arter.

Han fortsätter:

– När man ser de problem som de har i Kanada så verkar det vara groteskt i mängd, och att de faktiskt förändrar hela ekosystemet, säger Peter Landergren.

Stort hot mot ekosystemet

Enligt den kanadensiska studien finns nu uppåt tiotals miljoner guldfiskar i Kanadas stora sjöar – och de utgör ett stort hot mot de sköra ekosystemen.

Det hela har en enkel förklaring. Guldfiskarna har släppts ut i vattendrag av människor som tröttnat på sina akvarium. Men att släppa ut guldfiskar eller andra akvariedjur i naturen får stora konsekvenser.

På senare år har allt fler guldfiskar börjat dyka upp i sjöar och vattendrag över världen – även i Sverige.

På Gotland har guldfiskar hittats i flera mindre dammar, något som lett till att länsstyrelsen tvingats sätta in åtgärder för att bli av dem.

– Vi fick ett larm för ett par år sedan, då var det ägarna själva som larmade och sa att de hade problem. Det var orange i vattnet, det var galet mycket för de förökar sig ganska snabbt. Då fick vi liksom stänga dammen och sen efter nåt år då när det var som lägst flöde på sommaren så lät man det torka ut helt enkelt. Inte så kul för guldfiskarna, men nödvändigt.

Få arter man får sätta ut

Peter Landergren med en annan typ av fisk.

I dag har man inga större problem med guldfiskar i Gotlands vatten, men det finns en risk att det ökar om personer är oaktsamma.

– Det finns dammar med guldfiskar i, men de har inget utlopp. Vår farhåga är ju att de kommer ut i våra vattensystem och vattendrag och att de förökar sig explosionsartat.

– Men vi har inga stora problem i dagsläget - som jag vet om.

Varför släpper människor ut sina guldfiskar?

– Jag tror att det beror på okunskap. Människor vill inte spola ner sina akvariefiskar och så går man och sätter ut dem i stället i något närliggande vattendrag i stället för att ta dem av daga eller ge dem till ett akvarium.

– Sätter man ut fisk i en damm så ska det anmälas till oss för det är väldigt få arter man får sätta ut. Har man guldfiskar hemma som man tröttnat på då får man helt enkelt göra sig av med dem den hårda vägen, så är det, säger Peter Landergren.

Följ ämnen i artikeln