Pehrson: "Sverigedemokraternas historia är sjuklig"

Uppdaterad 2022-09-05 | Publicerad 2022-09-01

Johan Pehrson pressades i SVT:s utfrågning om samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Deras historia är verkligen sjuklig, säger Johan Pehrson i SVT:s utfrågning.

I SVT:s utfrågning pressades Liberalernas partiledare Johan Pehrson om samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Vi måste kunna prata med alla och då är Sverigedemokraterna en del av det. Jag tror att det är rätt metod att människor som är folkvalda tar ansvar för de som röstar, säger han.

Han tar upp Sverigedemokraternas förflutna som ett exempel där partierna inte är lika.

– SD har en nationalistisk bakgrund och ett förflutet som är bedrövligt, säger han.

Programledarna tog upp tidigare partiledaren Jan Björklunds citat om att ”liberala grundläggande värderingar är hotade” av Sverigedemokraterna.

– De står för saker jag inte står för. De har en annan syn på kultur och jämställdhet. Deras historia är ju verkligen sjuklig. Men vi måste se till politiken här och nu och i vissa sakfrågor kan vi hitta en samsyn, säger han.

”Problem med allt möjligt”

Det var inte den enda kängan han riktade mot Jimmie Åkessons parti.

– Jag vet vad Vänsterpartiet vill och jag har hört vad Sverigedemokraterna har för tankar och vilka de besöker. De har problem med alla möjliga saker, ryska spioner och vad det nu är, säger han och fortsätter:

– Det måste de göra upp med, de säger att de försöker men det verkar inte som att det händer. Inte på en gång i alla fall.

Men i vissa frågor har Liberalerna och Sverigedemokraterna gemensamma åsikter, menar han.

– Vi kan ha gemensamma åsikter i sak, men jag kommer aldrig sätta mig vid ett bord med Jimmie Åkesson och förvandlas till sverigedemokrat. Det kommer snarare stärka min liberala uppfattning.

Partiledaren underströk också att han inte vill att SD ska få 51 procent av rösterna och därmed kunna få igenom sitt partiprogram.

– De vill inte att vi ska ha så många procent och jag vill inte att de ska ha så många procent, det kan man vara helt säker på.

Johan Pehrson (L).

Politisk öppning

Partiledaren fick också välja vem han står närmast ideologiskt, Magdalena Andersson eller Jimmie Åkesson.

– Som ledare och person är jag djupt imponerad av Magdalena Andersson. Liberalerna har också jobbat ihop med Socialdemokraterna i början av vår demokrati, säger Pehrson.

– Med Jimmie Åkesson kan jag tänka mig att prata i sak för att genomföra nödvändiga reformer i Sverige.

Sedan levererades en politisk öppning.

– Han [Jimmie Åkesson] är nödvändig för en ny borgerlig liberal regering. Men vill Magda stödja Ulf Kristersson – varsågod!

Följ ämnen i artikeln