Kalldusch för De gröna – förlorar inflytande

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-06-11

Glädjeskrik på Miljöpartiets valvaka i söndags kväll. Men i EU-parlamentet backar den gröna partigruppen rejält.

Miljöpartiet firade rejält på valnatten, men på Europanivå finns ingen anledning till glädjeyra för De gröna.

– Deras inflytande kommer att minska ordentligt, säger Mats Engström, senior rådgivare på Sieps.

Rösträkningen pågår fortfarande efter valet till Europaparlamentet men De grönas tillbakagång är ett faktum. På måndagseftermiddagen såg de ut att förlora 19 mandat och landa på 52 mandat.

De är nu bara sjätte största partigrupp i parlamentet, förbisprungna av ytterhögerns båda sammanslutningar. Både de tyska och franska miljöpartierna har rasat ihop efter det förra EU-valets stora framgångar.

– Balansen i parlamentet har förskjutits åt höger, så det kan bli svårare att få igenom ett ambitiöst klimatmål för 2040, säger Mats Engström på Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps).

Vem tar vem?

Just nu pågår det stora vem-tar-vem-spelet i parlamentet. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som i egenskap av EPP:s toppkandidat hoppas bli omvald, har startat förhandlingar med socialdemokrater och liberaler. Hon har dock inte nämnt De gröna.

– Hon kan vara orolig för att tappa stöd bland EPP-medlemmar om hon går för långt i De grönas riktning, säger Mats Engström.

Frågan är vilken samarbetslinje parlamentets största partigrupp EPP, där KD och M ingår, väljer.

– Om de vill fortsätta att göra upp med framför allt socialdemokrater och liberaler eller om de vill vända sig högerut – och då också förändra en del av de existerande lagstiftningarna, säger Engström.

Även socialdemokraterna har sagt att de kommer att ställa krav på fortsatt ambitiös klimatpolitik för att stödja von der Leyen, och även den liberala partigruppen lyfter klimatpolitik i sitt valmanifest.

Men i den allmänna högersvängen i EU-parlamentet kan man räkna med att det blir svårare att genomföra klimatpolitik. Det gäller i synnerhet miljöpolitik som naturskydd och kemikalielagstiftning, tror Engström.

Bråk om bensinbilar

Huvudnumret framöver blir att besluta ett nytt klimatmål för 2040. EU-kommissionen har föreslagit att utsläppen ska minska med 90 procent till dess. Men än så länge har inga konkreta åtgärder presenterats för hur det ska gå till.

Under mandatperioden finns också inplanerade översyner av det stora klimatpaketet Fit for 55, vilket öppnar upp för uppmjukningar av lagstiftningen.

En fråga som säkert kommer diskuteras är beslutet att förbjuda förbränningsmotorer till 2035. Ett beslut som vissa i EPP vill skjuta upp.

Jordbrukspolitiken lär bli en annan konflikthärd, inte minst efter alla bondeprotester på senare tid.