”SD blir aldrig arbetarnas vän”

Publicerad 2016-09-21

NEW YORK. Sverigedemokraterna sänker regeringens planer på att införa krav i enlighet med svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

Beskedet har väckt ilska från vänsterhåll och nu stämmer statsminister Stefan Löfven (S) in i kören.

– SD visar sitt rätta ansikte. De säger att de är arbetarnas vänner, men det har de aldrig varit och kommer aldrig att bli, säger han.

Nyligen stod det klart att regeringen kommer åka på ännu en svidande förlust i riksdagen. SD meddelade att man kommer utnyttja sin vågmästarroll för att rösta nej till krav i enlighet med svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar, som omsätter 600 miljarder kronor i Sverige varje år. Målet är att komma tillrätta med bland annat lönedumpning, där företag kunnat erbjuda lägre pris genom att pressa villkor och löner för sina anställda.

I regeringens förslag, som snart läggs fram för riksdagen, skulle bara företag som erbjuder sina anställda villkor i enlighet med svenska kollektivavtal kunna vinna kontrakten.

”Ett riktigt fähundsparti”

SD:s besked har väckt ont blod i fackföreningsrörelsen. I förra veckan röt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till och menade att SD går näringslivets ärenden och inte bryr sig om villkoren för svenska arbetare.

– De gick till val på att vara ett löntagarvänligt parti och har försökt locka LO-medlemmar att rösta på dem. Nu är det väldigt tydligt att de blivit näringslivets knähund, ett riktigt fähundsparti, sa han.

Under sitt besök på FN-mötet i New York kommenterade även statsminister Stefan Löfven SD:s besked.

– De visar nu sitt rätta ansikte. SD säger att de är arbetarnas vänner, men det har de aldrig varit och kommer aldrig att bli. Men de är ett högerparti, så jag är inte speciellt förvånad, säger han.

Förluster i riksdagen

Det är tredje gången på kort tid som det står klart att regeringen kommer att åka på förluster i riksdagen. Tidigare har det handlat om förslagen kring kvotering i bolagsstyrelser samt införandet av vinsttak i välfärden.

Löfven säger att SD:s besked i upphandlingsfrågan är "tråkigt”.

– För det behövs ordning och reda också i den här frågan.

Men han säger samtidigt att man inte kommer att ge upp kampen i frågan, trots att det i dag saknas parlamentariskt stöd.

– Nej, nu ska vi se framöver hur vi ska arbeta vidare med den här frågan. Vi får se, säger han.

Vill lösa problemet på andra sätt

I förra veckan svarade SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt på kritiken som partiet nu får från vänsterhåll.

– Förslaget skulle innebära att arbetsmarknadens parter, och facken i synnerhet, får ett minskat inflytande på bekostnad av den upphandlande myndigheten som går in och tolkar innebörden av olika kollektivavtal. Det är ett kraftigt avsteg från den svenska modellen, sa han.

Han var tydlig med att även SD ser problemen med lönedumpning, men att man vill lösa problemet på andra sätt. Mest fokus lägger man på införandet av det så kallade huvudentreprenörsansvaret måste komma igång. Det innebär att ett företag även har ansvar för att underleverantörer har schysta villkor.