LO-basen: ”SD är näringslivets knähund”

Publicerad 2016-09-15

SD kommer rösta emot regeringens förslag om krav på villkor i enlighet med svenska kollektivavtal i offentliga upphandlingar.

Det innebär att förslaget faller och nu pyr ilskan inom svensk fackföreningsrörelse.

– Nu kan lönedumpningen fortsätta, SD är näringslivets knähund, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Regeringen med civilminister Ardalan Shekarabi (S) i spetsen går snart fram med ett lagförslag till riksdagen om hårdare krav vid offentliga upphandlingar. Man vill att bara företag som har villkor i enlighet med svenska kollektivavtal ska kunna bli aktuella. Målet är att komma åt problem med lönedumpning, där företag kunnat erbjuda ett lägre pris genom att pressa villkoren för sina anställda.

Det är sedan tidigare känt att Allianspartierna ska rösta nej, då man tycker förslaget är företagarfientligt och leder till mer krångel. I förra veckan meddelade även Sverigedemokraterna, som tidigare varit positiva till skärpta krav, att man kommer rösta emot. Det innebär att regeringen inte har tillräckligt med stöd för att få igenom förslaget.

Beskedet har fått svensk fackföreningsrörelse att gå i taket. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att ”SD ljugit samtliga LO-medlemmar rakt upp i ansiktet”.

– De gick till val på att vara ett löntagarvänligt parti och har försökt locka LO-medlemmar att rösta på dem. En av de saker de drivit väldigt hårt är att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Men nu är det väldigt tydligt att de blivit näringslivets knähund, ett riktigt fähundsparti, säger han.

Facken ilsknar till rejält

LO-basen säger att det är medlemmarna i de fackförbund där SD har högst stöd som kommer att drabbas hårdast.

– Den lagstiftning som föreslås är ett ganska milt förslag för att få ordning i de värsta branscherna där det avslöjats många skräckupphandlingar och där löntagarna bara får några tior i lön.

Thorwaldsson säger att problemen är störst inom taxinäringen, städbranschen och delar av byggbranschen. Han vänder sig också kraftigt emot att SD haft kontakter med arbetsgivarorganisationen Almega i frågan, vilket Dagens Industri rapporterat.

– De har blivit bjudna på middag och sedan svängt i en sakfråga. De måste vara Sveriges mest lättmutade parti.

Han säger att ilskan nu pyr bland medlemmarna i LO-förbunden.

– Om man gör en upphandling med oseriösa företag som inte har kollektivavtal, då blir det en spiral nedåt med lägre löner för våra medlemmar och seriösa företag slås ut.

”Mardröm för svenska arbetare”

Sedan hösten 2015 har SD:s partiledare Jimmie Åkesson sagt att han vill bilda regering med KD och M. Enligt LO:s ordförande vore en sådan koalition ”en mardröm” för svenska arbetare.

SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt säger att det finns flera orsaker till varför hans parti inte kan stödja regeringens förslag.

– Förslaget skulle innebära att arbetsmarknadens parter, och facken i synnerhet, får ett minskat inflytande på bekostnad av den upphandlande myndigheten som går in och tolkar innebörden av olika kollektivavtal. Det är ett kraftigt avsteg från den svenska modellen.

SD: ”Missriktad klasskampsretorik”

Han är dock tydlig med att även SD vill komma åt problemen med lönedumpning, men på ett annat sätt. Partiet vill att kunskapsnivån hos kommuner och landsting som upphandlar ska bli högre genom mer utbildning.

– Så de vet att det inte är bara är lägsta pris som gäller. Dessutom vill vi ge mer resurser till Skatteverket så kontrollerna av företagen som anlitas kan öka.

Men framför allt menar Sjöstedt att det så kallade huvudentreprenörsansvaret måste komma igång. Det innebär att ett företag även har ansvar för att underleverantörer har schysta villkor.

Han säger att SD inte har något problem med att de nu anklagas för att vara "näringslivsvänliga”.

– Det är näringslivet, både företag och löntagare, som tillsammans bygger upp välfärden. LO ägnar sig åt missriktad klasskampsretorik. I varje enskild fråga finns det en stor kamp mellan den giriga kapitalisten och den förtryckta arbetaren, säger Oscar Sjöstedt.