Läkare besökte drabbade området – tillåts jobba på Akademiska

Publicerad 2020-03-05

Enligt uppgifter till Aftonbladet har en läkare på Akademiska, nyss hemkommen från norra Italien, gått direkt till jobbet.

En läkare på Akademiska ska ha gått direkt till jobbet på sjukhuset redan dagen efter hemkomsten till Sverige i början av veckan.

Nu reagerar flera av läkarens kollegor.

– Det känns lite olustigt faktiskt, säger en kollega till läkaren som vill vara anonym.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en läkare som besökt norra delarna av Italien och återvände till Sverige i måndags.

Dagen efter, i tisdags, jobbade läkaren som vanligt med patienter på Akademiska sjukhuset.

Flera av läkarens kollegor, som Aftonbladet har varit i kontakt med, ifrågasätter valet att jobba direkt efter hemkomsten från ett område där en rad svenskar smittats med coronaviruset och nu insjuknat.

– Det känns lite olustigt faktiskt. Många reagerade på att läkaren var tillbaka och flera är oroliga. Vi fick heller ingen information om det heller, jag fick höra det via omvägar, säger en av kollegorna som vill vara anonym.

”Det bedöms individuellt”

Göran Günther, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, känner inte till uppgifterna – och tycker heller inte att läkarens beslut att gå till jobbet är konstigt.

– Det beror på om man har symptom eller inte. Men det här är inga uppgifter som jag känner till, säger Göran Günther.

Men symptomen kan dröja upp till 14 dagar?
– Det bedöms individuellt från fall till fall, men jag har som sagt ingen information om det här. Vi utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Enligt kollegor ska det vara oklart om den aktuella läkaren haft några symptom eller inte.

– Inte vad jag vet, men jag är inte helt säker. Men jag tycker ändå att det känns konstigt med tanke på hur drabbat området är.

”Har också ett eget ansvar”

Monique Holmgren, säkerhetschef på Region Uppsala, blir också överraskad när hon får höra om Aftonbladets uppgifter.

– Det har jag faktiskt inte hört någonting alls om, säger Monique Holmgren.

Hur ser du som säkerhetschef på uppgifterna?
– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och enligt dessa så kan man jobba som vanligt så länge man inte uppvisar några symptom. Men sedan är det ju klart, jobbar man inom sjukvården borde man väl kontakta sina chefer. Men det har man kanske också gjort i det här fallet.

Tycker du att det är lämpligt att en läkare, som har befunnit sig i ett drabbat område, ska jobba med patienter redan dagen efter ankomsten?
– Det är en ansvarsfråga skulle jag säga, och man har också ett eget ansvar i det här.

Norsk läkare utsatte hundratals för risken att smittas

Nyligen stod det klart att en norsk läkare som återkommit efter resa till norra Italien, och gick till jobbet vid norska Ullevåls sjukhus, smittat minst två av sina kollegor. Ytterligare ett hundratal patienter och kollegor i Ullevål bedömts ha varit utsatta för smittrisk.

Den norske läkaren, som uppvisade lättare symptom vid hemkomsten, ställde själv frågan till sjukhuset om han skulle testas. Svaret blev nej.

– I fallet med den norska läkaren hade han faktiskt symptom. Dessutom fanns det inte samma riktlinjer som idag, säger Björn Olsen, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper, infektionsmedicin, på Uppsala universitet.

Tycker du att läkaren i Uppsala gjorde rätt som gick till jobbet?
– Om det hade varit jag själv hade jag varit lite mer återhållsam och stannat hemma. Det man bör veta är att det är många svenskar som har varit i det där området den senaste tiden, och som inte har blivit sjuka efter att de kommit hem, så alla blir faktiskt inte sjuka.

Så du tycker att läkaren borde ha stannat hemma?
– Om det är så att man bara varit i Italien, då hade jag också åkt och jobbat direkt. Men om det handlar om de drabbade regionerna hade jag nog rekommenderat att man rådfrågar infektionsavdelningen och sina chefer, och därefter stannat hemma – i alla fall några dagar.

Läkaren kanske har rådfrågat sina chefer?
– Så kan det ju vara, men då är det också en fråga om kommunikation. Då behöver informationen ut till de berörda innan det sprider sig och kollegor börjar bli oroliga.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen