Rättegång mot SD-topp – misstänks för brott i partiets profilfråga

Publicerad 2023-10-04

Sverigedemokraterna går fram hårt med åtgärder för att stoppa falsk folkbokföring.

Nu inleds rättegången mot en tidigare lokal partitopp – som misstänks för grovt brott på området och som nu jobbar för SD:s riksdagskansli.

– Detta är enormt känsligt för partiet. Man hoppas det går obemärkt förbi, säger en källa med insyn.

Martin Inglot var Sverigedemokraternas toppolitiker i Botkyrka, söder om Stockholm.

Förra sommaren avslöjade Aftonbladet att polisen misstänkte att han inte bodde i kommunen, något som krävs för att kunna ha det politiska uppdraget.

Politikern bodde enligt misstankarna istället på Östermalm – upplägget gjorde att han under flera år kunnat plocka ut miljonbelopp. Pengar som han enligt utredarna inte hade rätt till.

I vintras åtalades Martin Inglot och i samband med det tog han timeout.

SD-politikern Martin Inglot.

Får inte visa sig på kontoret

Enligt uppgifter till Aftonbladet började han kort senare arbeta i Sverigedemokraternas riksdagskansli, på en tjänst han varit ledig ifrån.

– Det finns en överenskommelse om att han ska arbeta hemifrån, säger en SD-källa med insyn.

Överenskommelsen beror enligt Aftonbladets uppgiftslämnare på att partiet upplever brottsmisstanken som mycket känslig. SD har det senaste året drivit krav på folkräkning och presenterat åtgärder för att stoppa falsk folkbokföring.

– Sverige har en månghundraårig tradition av ordning och reda i folkbokföring. Till följd av ansvarslös migrations- och kravlös integrationspolitik så har vi tappat kontrollen, sa Jimmie Åkesson under en pressträff i våras.

En SD-källa säger:

– Det här är enormt känsligt för partiet som drivit på den här lagstiftningen, och så är det en av våra egna som faller tyngst.

Analyserat bank id-app

Förundersökningsprotokollet mot Inglot är, med tanke på brottsrubriceringen, omfångsrikt.

Polisen har förhört en rad vittnen, dessutom har analytiker på bedrägerisektionen inhämtat positionsuppgifter från Inglots Bank-id. Under den inhämtade perioden hade han loggat in 1 500 gånger från lägenheten på Östermalm och 100 gånger från lägenheten i Botkyrka, enligt åtalet.

Själv nekar Inglot till brott och hävdar att han bor hos sin mamma i Botkyrka. Lägenheten på Östermalm använder han enligt polisförhör som en övernattningslägenhet för att ”underlätta sitt liv”.

Inväntar rättsliga processen

Sverigedemokraterna bekräftar att Inglot återigen arbetar för partiet.

”Personen ifråga hade sedan tidigare en anställning hos partiet, vilken han var tjänstledig från under sin tid som förtroendevald i Botkyrka kommun. Han har sedan dess valt att återgå till sin anställning och arbetar idag på distans” skriver SD:s pressavdelning i en kommentar.

På frågan om lämpligheten i att en åtalad person, i ett för partiet så känsligt ärende som folkbokföringsbrott, arbetar i riksdagen, svarar pressavdelningen:

”Vi inväntar i övrigt utfallet av den rättsliga process som nu pågår, och har ej för avsikt att förekomma denna.”

Aftonbladet har varit i kontakt med Martin Inglot som avböjer kommentar.

Rättegången inleds på torsdag.

Olof Svensson